De voordelen van een trekdraadencoder

Trekdraadencoders zijn wat minder bekend als lineair meetsysteem. Daarom worden ze niet vaak overwogen als oplossing bij een nieuw ontwerp voor een industriële toepassing. Maar er zijn een aantal goede redenen waarom ingenieurs hun functionele eigenschappen zouden moeten waarderen. Ze kunnen immers een uitstekende oplossing zijn voor benodigde metingen.

Lees meer over de volgende onderwerpen: 

  • Wat is een trekdraadencoder? 
  • Waarom een trekdraadencoder? 
  • Welke trekdraadencoders zijn beschikbaar? 
  • Wanneer wordt een trekdraadencoder toegepast?

 

Bekijk trekdraadencoders in de webshop Stel uw vraag

trekdraadencoder
Trekdraad encoders en trekkoordencoders - Lika Electronics

Wat is een trekdraad encoder?

Een trekdraadencoder is een meetsysteem dat bestaat uit twee onderdelen die in één systeem zijn geïntegreerd.

Een roterende encoder

Deze kan optisch of magnetisch zijn, met incrementele, absolute of analoge uitgangen. (er kan ook een potentiometer worden ingebouwd)

Een roestvrijststalen meetdraad

De (trek)draad wordt in een oproleenheid met springveer opgewonden. De trekdraad wordt er vervolgens uitgetrokken en opnieuw opgewonden tijdens het gebruik. De roestvrijstalen draad is bevestigd aan een bewegende as die wordt gemeten. De encoder is gekoppeld aan de oproleenheid. Dus als de kabel heen en weer beweegt, wordt de encoder rondgedraaid.

Op deze wijze wordt de lineaire beweging van de draad door de trommel omgezet in een roterende beweging en vervolgens door de encoder in een positie. De meetdraden zijn beschikbaar in verschillende lengtes. Bovendien kan de flexibele draad een gebogen traject door geleide rollen maken.

De meetdraden die Lika Electronics aanbiedt hebben een bereik van 2 tot 50 meter. 

Waarom een trekdraad encoder?

Laat ons aannemen dat de oprolunit het vaste onderdeel in het meetsysteem is. Het is meteen ook het meest kwetsbare onderdeel. De trekdraad wordt bevestigd aan het beweeglijke onderdeel waarvan de positie moet gemeten worden. Dit is het meest robuuste deel van de trekdraadencoder.

Veilige afstand

De oproleenheid kan dus uit de buurt gemonteerd worden van het te meten object. Bedenk dat deze dus op een veilige afstand kan staan van moeilijke omgevingen met zware omgevingsomstandigheden (vuil, hoge temperatuur, vochtigheid,..).

Compacte afmeting

Bovendien heeft de kop van de trekdraad een compacte afmeting waardoor weinig ruimte nodig is om toch een meetpunt te kunnen aanbrengen. De oproleenheid staat immers wat verder weg waar meer ruimte is.

Lika heeft meerdere encoders die op dezelfde oproleenheid kunnen worden gemonteerd (afhankelijk van het type). Hierdoor kunnen we zeer flexibel zijn in termen van toepassingen en omgevingen.

 

Trekdraadencoder met SSI interface - Lika Electronics

Welke trekdraadencoders zijn beschikbaar?

Met programmeerbare incrementele encoder
Resolutie tot 0,01 mm / 10 µm (16.384 PPR), universeel uitgangscircuit HTL/TTL, volledig configureerbaar volgens de behoeften via gratis software tool.

Met SSI en analoge absolute encoder
Resolutie tot 0,012 mm / 12 µm; analoge versie met TEACH-IN toetsen en overrun veiligheidsfunctie, stroom- en spanningsopties.

Met Ethernet en veldbus absolute encoder
Profinet, EtherNet/IP, EtherCAT, POWERLINK, MODBUS TCP, Profibus, CANopen, DeviceNet, MODBUS RTU. Hierdoor is de Ethernet-technologie beschikbaar in de meest ongemakkelijke omstandigheden (de kleinste ruimten, zware industriële omgevingen). Resolutie tot 0,024 mm / 24 µm, volledige set configuratie- en diagnoseparameters: uitlezing van positie en snelheid, volledige schaalverdeling, preset, codesequentie, uitgebreide diagnostiek, ethernet- en busnetwerkinstellingen.

Met potentiometer
Weerstandswaarden van 1 tot 20 kOhm, stroom- en spanningsuitgang

Met ATEX incrementele en absolute encoder
Categorie 2 ATEX-encoder voor gebruik in zones 1, 2, 21, 22 en Categorie 3 ATEX-encoder voor gebruik in zones 2, 22 met ultra-robuuste behuizing, oversized framewanden en IP65 afdichting.

Speciale encoderversies
Ontworpen voor individuele toepassingen zoals trekkende encoders voor de scheepsbouwindustrie, marine-installaties en offshore-faciliteiten met roestvrijstalen behuizingen en speciale oppervlaktebehandelingen en afdichtingen voor bescherming tegen zout water en corrosie.

Wanneer een trekdraadencoder?

Een encoder die aangedreven wordt door een trekdraad kan een standaardencoder bij vele toepassingen vervangen. Hij kan bijvoorbeeld een goede oplossing zijn wanneer de werkruimte beperkt is of de toepassing in een extreme omgeving is.

Het encoderhuis kan namelijk op een veilige plaats worden gemonteerd, gemakkelijk toegankelijk zijn en afdoende worden beschermd. Dit terwijl de meetdraad een minimum aan ruimte nodig heeft en aan zwaardere omstandigheden kan worden blootgesteld.

Toepassingen en applicaties

Typische toepassingen zijn mobiel materieel en bouwmachines (stempels, stabilisatieschuiven, bogen), telescopische kranen, graafmachines, vorkheftrucks, geleide voertuigen, machines en uitrusting voor land- en bosbouw, schaarliften, autoliften, laadplatforms, magazijnen, elektro-medische uitrustingen (scanners, operatie- en onderzoekstafels, ziekenhuisbedden, tandartsstoelen, enz.)

 

trekdraadencoder

Assortiment van Lika Electronics

close-video-button