IO-Link - Communicatie op sensorniveau

Wat is IO-link en wat zijn de voordelen?

In een wereld van toenemende automatisering wordt er steeds meer gebruik gemaakt van sensoren. Naast het gebruik van sensoren voor het detecteren van objecten, worden sensoren gebruikt voor steeds complexere taken. Om optimaal gebruik te maken van de capaciteit van de sensor, maakt IO-Link communicatie het mogelijk tot het laagste veldniveau. Hiermee kan vanaf een centraal punt gecommuniceerd worden met een sensor. 

Communicatie met sensoren en actuatoren

IO-link is de eerste gestandaardiseerde IO-technologie (IEC 61131-9) wereldwijd voor de communicatie met sensoren en actuatoren. De krachtige point-to-point communicatie is gebaseerd op reeds bekende 3-draadssensoren en actuatoren zonder extra kabels te hoeven gebruiken. IO-Link is een verdere ontwikkeling van de bestaande en geteste verbindingstechnologie voor sensors en actuatoren (veldbus).

 

Bekijk fotocellen met IO-Link Stel uw vraag

IO-Link - Communicatie op sensorniveau - fortop

Voordelen van sensors met IO-Link

  • Diagnostische informatie over bedrijfsuren, schakelcycli, hardware-fouten en de kwaliteit van het signaal maken snelle reactie en gericht onderhoud mogelijk, wat uitval voorkomt.
  • Aanvullende functies zoals aan-/uitvertraging, pulsuitgang, telleruitgang en frequentiebewaking maken een optimale aanpassing van de toepassing mogelijk.
  • Gestandaardiseerde communicatietechnologie maakt een foutloze en snelle signaaloverdracht mogelijk. Onjuiste of ontbrekende meetwaarden zijn uitgesloten. Het is zelfs mogelijk om de sensor aan te passen terwijl een proces loopt.
  • Eenvoudige sensorparameterinstellingen, b.v. via SensoIO en snelle vervanging van sensoren dankzij een aangesloten IO-Link-master waarin de laatste parameterinstellingen worden opgeslagen.

Wat is IO-Link? IO-Link communicatie protocol - What is IO-Link?

Detectie lichtscherm met IO-Link - ReeR Safety Micron

Detectie lichtscherm met IO-Link

De detectielichtschermen uit de Micron-serie van ReeR Safety zijn ontwikkeld voor het detecteren van de aanwezigheid en afwezigheid van objecten, tellen van onderdelen, detecteren van positie, vorm of profiel en het bepalen van afmetingen. Om deze real-time data snel en efficiënt te communiceren naar een PLC, breidt ReeR het assortiment uit met een IO-Link protocol interface.

Kenmerken detectielichtscherm met IO-Link: 

  • Beveiligde hoogte: 150 … 3000mm
  • Resolutie: 10, 30 mm
  • Connector: M12 5-polig
  • Temperatuur: -10°C tot +55°C
  • Beschermingsgraad: IP65 tot IP67

 

Lees meer over detectie lichtscherm met IO-Link

Afstandssensor FT 55-RLAM met IO-Link

De afstandssensor FT 55-RLAM kan betrouwbaar afstanden detecteren op oppervlakken - van zwart tot glanzend - tot maximaal 1 meter. Uitgerust met een analoge uitgang, twee schakeluitgangen, een IO-link-interface en optionele RS485-interface, biedt de sensor uitgebreide opties wat betreft connectiviteit.

LCD-bedieningsscherm met softkeys

Daarnaast is de sensor makkelijk te bedienen, onder andere door het grote LCD-bedieningsscherm met softkeys. Lees meer over FT 55-RLAM afstandssensor.

 

Bekijk afstandssensor FT 55-RLAM in de webshop

Afstandssensor FT 55-RLAM - SensoPart

FT 55 RLAM - Slimme laserafstandssensor met hoge precisie

Diffuse fotocel met achtergrondonderdrukking - IO-Link

De diffuse fotocel met achtergrondonderdrukking FT 55-RLHM van SensoPart detecteert alle soorten oppervlakken en identificeert de kleinste objecten betrouwbaar en met een hoge nauwkeurigheid.

Maximaal werkbereik, minimale hysterese

De FT 55-RLHM heeft een zeer groot bereik tot maximaal 1 meter. De schakelhysterese is tegelijkertijd minimaal, zodat zelfs de kleinste objecten nauwkeurig en betrouwbaar op grote afstand wordt gedetecteerd, bijvoorbeeld een vel papier op 250 mm. De gemeten afstand tot het object wordt weergegeven op een geïntegreerd LCD display, wat de configuratie van de applicatie vereenvoudigd. De FT 55-RLHM heeft twee schakeluitgangen en is uitgerust met een IO-Link-interface.

 

Lees meer over de FT 55-RLHM met IO-Link

Diffuse fotocel met achtergrondonderdrukking - SensoPart FT 55-RLHM
FT 55-RLAP afstandssensor met IO-link - SensoPart

Afstandssensors met IO-link

FT 55-RLAP (2) - Afstandssensors

Afstandssensoren van SensoPart die volgens het time-of-flight-principe werken, meten met grootste precisie afstanden tot 5 meter. Ze leveren een signaal via de analoge uitgang (4 tot 20 mA / 0 tot 10 V) of via IO-Link. De afstandssensoren zijn beschikbaar met beschermingsgraad IP67 tot IP69K.

Extra schakeluitgang

De afstandssensoren hebben een extra schakeluitgang met een schakelbereikfunctie, die onafhankelijk van het analoge meetbereik kan worden aangepast. De sensor kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het meten van de spoeldiameter, het positioneren van de robot of het meten van vulniveaus en stapelhoogten.

 

Bekijk FT 55-RLAP afstandssensor met IO-Link

Kleurensensoren met IO-link

FT 55-CM - Kleurensensor

Het grote scanbereik - onafhankelijk van de afstand - in combinatie met de flexibele kleurdetectiefunctie zorgt ervoor dat de sensor bij toepassingen ingezet kan worden. Het grote geïntegreerde LCD-display en de configuratie op afstand via SensoVisual en IO-Link zetten nieuwe normen op het gebied van gebruiksgemak en connectiviteit.

Deze sensor is bij uitstek geschikt voor uitdagende kleurdetectie- en sorteringstaken, bijvoorbeeld in de machinebouw en in de auto-, kunststof-, farmaceutische of verpakkingsindustrie. Lees meer over kleurensensor FT 55-CM.

 

Bekijk FT 55-CM kleurensensor met IO-Link

Kleurensensor FT 55-CM IO-link - SensoPart

Kleurensensor FT 55-CM met unieke interne afstandscorrectie - Onthoudt 12 kleuren

Optische sensors met IO-link

FT 55-RLHP2 - Optische sensors

Optische sensoren van het type FT 55-RLHP2 met IO-Link zijn optioneel verkrijgbaar met een of twee digitale schakeluitgangen en detecteren objecten op lange afstanden (tot 5 m op wit en 3 m op zwart). Detectie van het doelobject is gegarandeerd, zelfs met storende achtergronden, ongeacht kleur, vorm, structuur en uitlijning.

Time-of-flight sensoren

Time-of-flight sensoren worden bijvoorbeeld gebruikt om de assemblage van rubberen en kunststof componenten in de automobielindustrie te controleren, om de bezetting van opslagruimten in hoogbouwmagazijnen te controleren of om de positie van rondhout te controleren.

 

Bekijk FT 55-RLHP2 optische sensor met IO-Link

 

Optische sensor - FT 55-RLHP2 - IO-link - SensoPart

HOWTO SensoTune - SensoVisualize-configuratiesoftware gebruiken voor sensoren met IO-Link

close-video-button