Drukknoppen en bedieningsschakelaars

Schakelen met drukknoppen en bedieningsschakelaars is een eenvoudige manier van bedienen van een apparaat of een technische installatie. De gebruiker kan met één handbediening een bepaalde functie in- of uitschakelen. De kleur, inscriptie en of functie-omschrijvende tekst geeft meestal de werking van de drukknop of schakelaar weer. 

Verschillende varianten

Drukknoppen en bedieningsschakelaars van steute zijn er in verschillende varianten. Draadloze drukknopen en bedieningsschakelaars en schakelaars met kabel. De drukknoppen en bedieningsschakelaars zijn uitgevoerd met verschillende actuatoren; draaiknoppen, drukknoppen, sleutelschakelaars, kruipschakelaars, tuimelschakelaars, behuizingen met enkele of meerdere actuatoren en ATEX drukknoppen en bedieningsschakelaars. 

 

Bekijk drukknoppen en bedieningsschakelaars in de webshop

Drukknoppen en bedieningsschakelaars - steute
Drukknoppen en bedieningsschakelaars - steute

Industriële drukknoppen - Inbouw - ATEX

De industriele drukknoppen en commando-apparaten van steute zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen. De drukknoppen zijn in te bouwen met een montagediameter van 22,5 mm voor universeel gebruik en hebben een beschermingsgraad van IP65/67 conform IEC/EN 60529.

ATEX/IECEx-certificeerde bedieningsschakelaars

Naast de standaard uitvoering, zijn er ook varianten met het ATEX/IECEx-certificaat. De behuizingen zijn extra geïsoleerd en is zelfdovend UL 94-V0, bestand tegen temperaturen van -20 °C en +75 °C. 

Varianten actuatoren bedieningsschakelaars: 

  • Drukknopschakelaar
  • Drukknopschakelaar met membraan 
  • Sleutelschakelaar 
  • Tuimelschakelaar
  • Draaiknop/keuzeschakelaar
  • Noodstopschakelaar

 

Bekijk ATEX bedieningsschakelaars in de webshop

Draadloze drukknoppen en bedieningsschakelaars

Draadloze bedieningsschakelaars worden toegepast als schakelaar om bijvoorbeeld processen in machines en installatiesystemen te bevestigen. De commando-apparaten zijn toe te passen is veel verschillende applicaties, denk aan beveiligingstaken in automatisering van industriele gebouwen en op spoorweglocaties. 

Protocollen en voeding

De draadloze schakelaars werken volgens sWave868, sWave915 en EnOcean protocollen en zijn voorzien van een elektrodynamische energiegenerator of een lithiumbatterij. Door hun hoge beschermingsgraad zijn de draadloze schakelaars geschikt voor binnen- en buitentoepassingen.

Er zijn verschillende soorten draadloze bedieningsschakelaars: 

  • Draaiknoppen
  • Drukknoppen
  • Sleutelschakelaars
  • Kruipschakelaars
  • Tuimelschakelaars
  • ATEX bedieningsschakelaars

 

Bekijk draadloze drukknoppen en bedieningsschakelaars

Draadloze drukknoppen en bedieningsschakelaars - steute
Ex BF 80-serie drukknoppen en bedieningsschakelaars ATEX - steute

Bedieningsschakelaar voor extreme omstandigheden en explosieve omgevingen

De Ex BF-80-serie bedieningsschakelaars zijn voorzien van het ATEX/IECEx-certificaat en zijn ontwikkeld voor gebruik in potentieel explosieve omgevingen met een temperatuurbereik van -60°C tot +65 °C. Deze unieke eigenschappen opent extra toepassingsmogelijkheden voor explosieveilige bedieningsapparatuur, bijvoorbeeld in de scheepsbouw, de offshore-technologie en de olie- en gasindustrie.

Behuizing Ex BF 80-serie

De nieuwe serie is verkrijgbaar in drie behuizingsgroottes voor één, twee of drie bedieningsapparaten. De gebruiker kan kiezen tussen verschillende bedieningselementen, controlelampjes en sleutelschakelaars. Lees meer over de Ex BF 80-serie bedieningsschakelaars. 

Draadloze bedieningsschakelaar op afstand

De RF HB draadloze afstandsbedieningen van steute werken volgens de sWafe915, sWave868 en sWave® 2.4 Ghz protocollen. De draadloze afstandsbediening is uitgerust met 4 drukknoppen en werkt op 3x AAA 1,5V batterijen. De afstandsbediening heeft een afdichtingsgraad van IP54. De rondlopende dessinafdichting dient als schokbescherming. Uitgerust met een antenne, kan de draadloze afstandsbediening schakelen op 10m afstand. De afstandsbediening heeft een sleutelkoordbevestigingsmogelijkheid. Lees meer over draadloze handbedieningsschakelaars.

 

Bekijk draadloze afstandsbedieningen in de webshop

Draadloze afstandsbediening - steute

Draadloze handbediening RF HB 3 inleren & bedrijfsmodus selecteren

Waterdichte bedieningsschakelaar met drukknop

De ES 14 RT drukknopschakelaar van steute is uitgerust met een drukschakelaar. De schakelaar beschikt over een glasvezelversterkte, schokbestendige thermoplast (kunststof) behuizing met een beschermingsgraad van IP65 (spuitwaterdicht). De drukknopschakelaar is extra geïsoleerd en is zelfdovend UL 94-V0, bestand tegen temperaturen van -20 °C en +75 °C. De drukknopschakelaar wordt standaard geleverd met 1 meter kabel. 

ATEX drukknopschakelaar

Naast de standaard uitvoering, is er ook een waterdichte ATEX drukknopschakelaar beschikbaar voor explosiezone 1 en 21. Lees meer specificaties van de Ex 14 RT drukknopschakelaar. 

 

Bekijk de ES 14 RT drukknopschakelaar in de webshop

Bedieningsschakelaar met drukknop actuator - ES 14 RT - steute
Bedieningsschakelaar - Drukknop met membraam - ES 14 RTM - steute

Industriële drukknop met membraan - ES 14 RTM

De bedieningsschakelaar ES 14 RTM is uitgerust met een drukknop met membraan actuator. De kunststofbehuizing (glasvezelversterkt, schokbestendig thermoplast / zelfdovend) met een afdichtingsgraad van IP67 is bestand tegen temperaturen van -20°C en +75°C. De drukknopschakelaar wordt standaard geleverd met 1 meter kabel. Montagematen conform EN 50047. 

Industriële drukknop voor explosiezone 1 & 21

Naast de standaard drukknopschakelaar is er ook een drukknopschakelaar beschikbaar voor ATEX-zones. De Ex 14 RTM heeft een afdichtingsgraad van IP65.

 

Bekijk industriële drukknop met membraan in de webshop

Bedieningsschakelaar met sleutelschakelaar

De ES 14 RSSA bedieningsschakelaar van steute is uitgerust met een sleutelschakelaar/veiligheidscilinderslot. De schakelaar is extra geïsoleerd en de glasvezelversterkte, schokbestendige thermoplast behuizing is bestand tegen temperaturen van -20 °C en +75 °C met een beschermingsgraad van IP65 conform IEC/EN 60529. De bedieningsschakelaar met sleutelschakelaar wordt standaard geleverd met 1 meter kabel 

 

Bekijk sleutelschakelaar ES 14 RSSA in de webshop

Bedieningsschakelaar met veiligheidscilinderslot - ES 14 RSSA - steute
Bedieningsschakelaar met keuzeschakelaar - ES 14 RWA - steute

Draaischakelaar of keuzeschakelaar - ES 14 RWA

De bedieningsschakelaar ES 14 RWA is uitgerust met een keuzeschakelaar/draaischakelaar. De draaischakelaar heeft een glasvezelversterkte, schokbestendige thermoplast behuizing en is extra geïsoleerd met een beschermingsgraad van IP65 conform IEC/EN 60529. De bedieningsschakelaar heeft een montagediameter van 22,5 mm. De keuzeschakelaar is toe te passen in omgevingstemperaturen van -20 °C tot +75 °C. De ES 14 RSTA is uitgerust met een draaiknop.

 

Bekijk bedieningsschakelaar met keuzeschakelaar

Bedieningsschakelaar met noodstop-knop - ES 14 RUV

De bedieningsschakelaar ES 14 RUV is uitgerust met een noodstop-knop met drukpunt ter bescherming van ongewenste bediening. Zodra de noodstop-knop is geactiveerd wordt de veiligheidsschakeling geactiveerd. De noodstop-knop is te ontgrendelen door de noodstop naar rechts te draaien. De noodstop-knop schakelaar is extra geïsoleerd en heeft een glasvezelversterkte, schokbestendige thermoplast behuizing met een afdichtingsgraad van IP65 en is bestand tegen temperaturen van -20 °C en +75 °C. 

  • Montagediameter: 22,5 mm 
  • Montagematen conform EN 50047 
  • Bedieningsonderdeel van kunststof 
  • Met blokkeerbeschermkraag

 

Bekijk bedieningsschakelaar met noodstop-knop

Bedieningsschakelaar met noodstop knop ES 14 RUV - steute
Commando-schakelaar bedieningskast Extreme - steute

Extreme drukschakelaar met 3 actuatoren

Voor explosiegevaarlijke omgevingen heeft steute 'extreme' schakelaars. Deze extreme commando-schakelaar/bedieningskast BF80 3 LM/DDT/PZSTNA is toe te passen in applicaties met explosiezone 1 en 21. De schakelaar heeft drie actuatoren: LED indicatielamp LM, dubbele drukknop DDT en noodknop met één verbreek-/1 sluitcontact per knop. Er zijn verschillende versies beschikbaar met twee of drie bedieningselementen.

Kenmerken Extreme drukschakelaar:

  • Kunststof behuizing 
  • 2 wisselcontacten 
  • ATEX 2D en 2G
  • Afdichting IP66
  • Explosiezone 1 en 21

Ophoping van producten op een transportband

Bij ophoping van producten op productielijnen en transportbanden, wordt de band automatisch gestopt. Nadat en medewerker de storing heeft verholpen, moet de machine handmatig gestart worden. Om de machine te starten is een startknop direct op de transportband nodig.

Eenvoudig integreren in besturingssysteem

De startknop moet eenvoudig en flexibel te installeren zijn en zich ook eenvoudig laten integreren in het besturingssysteem van de machine of installatie. 

Oplossing met draadloze bedieningsschakelaar

Een draadloze bedieningsschakelaar RF BF 72 is eenvoudig achteraf in de machine te integreren. Zo bespaart u tijd en geld voor het aanleggen van kabels. Als alternatief kunt u ook kiezen voor een draadloos commando-apparaat RF 95

Draadloze bedieningsschakelaar RF BF 72 - steute
Draadloze drukknoppen en bedieningsschakelaars - steute

Draadloze drukknoppen en bedieningsschakelaars

Naast bedrade drukknoppen en bedieningsschakelaars zijn er draadloze varianten. De draadloze schakelaars werken volgens sWave868, sWave915 en EnOcean protocollen en werken op basis van kinetische energie. De bedieningsschakelaars zijn uitgevoerd met één of meerdere schakellaars en kunnen uitgevoerd zijn in blokvorm.

Er zijn verschillende soorten draadloze bedieningsschakelaars: 

  • Draaiknoppen
  • Drukknoppen
  • Sleutelschakelaars
  • Kruipschakelaars
  • Tuimelschakelaars
  • ATEX bedieningsschakelaars

 

Bekijk draadloze drukknoppen en bedieningsschakelaars

Draadloze bedieningsschakelaar met draaiknop

De draadloze bedieningsschakelaars met draaiknop actuator van steute zijn zelfvoorzienend en werken op basis van kinetische energie. De draaiknopschakelaars werken volgens de sWave868 en sWave915 protocollen. De RF BF 74 RSTA heeft bereik van 450m buiten en 40m binnen. De RF BF 95 RSTA ULR variant heeft een buitenbereik van 700m en binnen 50m.

Draaiknopschakelaar in blokvorm

De RF BF 94 RSTA variant is uitgevoerd in blokvorm. De draadloze schakelaars zijn toe te passen in omgevingen met temperaturen tussen –20 °C en +65 °C.

 

Bekijk draadloze bedieningsschakelaars met draaiknop

Draadloze bedieningsschakelaar met draaiknop - steute
Draadloze bedieningsschakelaar met drukknop - steute

Draadloze bedieningsschakelaar met drukknop

De bedieningsschakelaars met drukknop actuator zijn zelfvoorzienend en werken volgens de sWave868, sWave915 en EnOcean protocollen. De drukknopschakelaars hebben een afdichtingsgraad van IP65/IP67. De drukknopschakelaars hebben een bereik van 200-450m buiten en 20-40m binnen. De draadloze schakelaar is toe te passen in omgevingen met temperaturen tussen –20 °C en +65 °C. De draaiknopschakelaars zijn gemaakt van glasvezelversterkt, schokbestendig thermoplastic. De draadloze drukschakelaar RF 95 RTM EN868 is uitgerust met een membraam en is toepasbaar is Ex zones 1 en 21.

 

Bekijk draadloze drukknopschakelaars in de webshop

Draadloze bedieningsknop met tuimelschakelaar

De RK-serie bedieningsschakelaars van steute zijn draadloze tuimelschakelaars en is zelfvoorzienend. De tuimelschakelaar maakt gebruik van het sWave868 en sWave915 protocollen. De bedieningsschakelaar met tuimelschakelknop heeft een afdichtingsgraad van IP65. De draadloze tuimelschakelaars hebben een afdichtingsgraad van IP65 met een bereik van 450m buiten en 40m binnen.

 

Bekijk draadloze tuimelschakelaars in de webshop

Draadloze bedieningsschakelaar met tuimelschakelaar - steute
Draadloze bedieningsschakelaar met sleutelschakelaar - steute

Sleutelschakelaar met veiligheidsslotcilinder - Draadloos

De RSSA-serie draadloze bedieningsschakelaars zijn uitgerust met een sleutelschakelaar. De draadloze schakelaars met bedieningssleutel zijn zelfvoorzienend en hebben een bereik van maximaal 450m buiten en 40m binnen. De sleutelschakelaars hebben een afdichtingsgraad van IP65/IP67 en werken volgens sWave868, sWave915 en EnOcean protocollen. De RF BF 72 en 94 zijn uitgevoerd in blokvorm.

 

Bekijk draadloze bedieningsknoppen met sleutelschakelaar

Draadloze bedieningsschakelaars - ATEX

De ATEX draadloze bedieningsschakelaars van steute zijn uitgevoerd in blokvorm en bevallen één tot drie schakelknoppen. Te denken valt aan een drukknop, draaiknop, sleutelschakelaar, kruipschakelaar of tuimelschakelaar. De ATEX draadloze bedieningsschakelaars zijn toe te passen in explosiegevaarlijke omgevingen zone 1 en 21 en zijn gemaakt van polyesterharsbehuizing

 

Bekijk draadloze ATEX bedieningsschakelaars in de webshop

Draadloze bedieningsschakelaar ATEX - steute

close-video-button