28/05/2014

Sensor met detectie tot 5 meter

SensoPart breidt de F55-serie sensoren uit met 2 types

Door het principe van lichtlooptijdmeting (Time of Flight) ontstaat de mogelijkheid om objecten met verschillende kleuren op oppervlakken tot 5 meter betrouwbaar te detecteren of te meten. De sensoren, met laserklasse I, zijn met digitale en analoge uitgangen verkrijgbaar. Bovendien zijn ze, in de F55 bouwvorm, veel kleiner dan de meeste andere sensoren in de markt. De twee nieuwe varianten bestaan uit een afstand meet sensor en taster met achtergrondonderdrukking. De taster met achtergrond onderdrukking is verkrijgbaar met één of twee schakeluitgangen en detecteren producten op 0 tot 5 meter afstand. De precieze afstandssensor van SensoPart is in bezit van een analoge meetuitgang en een instelbare schakeluitgang met vensterfunctie.

 

Bekijk F 55 sensoren


Grote reikwijdte en meetnauwkeurigheid

De nieuwe F55 sensoren bereiken een afstand tot 5 meter op wit, tot nog altijd 3 meter op zeer donkere objecten. Door deze uitstekende prestaties op zwart brengen deze sensoren de mogelijkheid om ook moeilijke objecten, zoals donkere voorwerpen met diverse soorten oppervlak, betrouwbaar te detecteren. De sensoren kunnen hiermee ook op ruime afstand van het daadwerkelijke productieproces geplaatst worden. Met een taktfrequentie van 500 Hz met Laserklasse I is de F55 veel sneller dan de meeste sensoren met dergelijke specificaties. Hetzelfde geldt voor de herhalingsnauwkeurigheid, welke in het mm bereik ligt.

Met de montagevriendelijke compacte bouwvorm en de eenvoudige bediening (welke door de gehele serie toegepast wordt) maken het afstellen van de sensor zeer comfortabel. Met de speciaal ontwikkelde toebehoren wordt de fijnafstelling op het object zeker gesteld.

Op grond van de precieze achtergrondonderdrukking is de taster variant uitermate geschikt voor detectie van inhomogene of donkere oppervlakken, zoals bijvoorbeeld kunststof producten in de automobiel industrie. Typische toepassing voor de analoge variant zijn bijvoorbeeld: diameterbepaling tijdens het afwikkelen van een rol, nauwkeurige positionering in de robotica en stapelhoogte meting.

Betrouwbaar functioneren door lichtlooptijd meting

Bij lichtlooptijd meting zendt de sensor een korte lichtpuls uit. Deze wordt door het voorwerp gereflecteerd en de ontvanger meet de looptijd van de puls. In tegenstelling tot energetische tasters kunnen met dit principe verschillende materialen en oppervlakken betrouwbaar worden gedetecteerd: van diepzwart tot hoogglanzend. Ook bij vreemd licht en kritische achtergronden zoals bijvoorbeeld signaallampen en metaalstrepen geeft dit principe een betrouwbare signalering.

In het bereik van lichtlooptijd sensoren behoort SensoPart, met de bestaande F90 serie, tot de pioniers in dit segment.

Lees meer over sensoren van SensoPart

close-video-button