25/08/2020

Verbeterde software maakt beeldgestuurde robotica eenvoudiger

Software voor 2D en 3D robot toepassingen - SensoPart Vision camera

SensoPart – VISOR® Robotic 2D – 3D

De installatie van robottoepassingen wordt nóg eenvoudiger en flexibeler met SensoPart's nieuwste software-update voor de VISOR® Robotic vision sensor. Dankzij een aanzienlijk uitgebreid scala aan functies kunnen alle gangbare 2D-toepassingen eenvoudig in het robotbesturingssysteem worden opgelost. Het gebruik van een extra 3D-detector bepaalt de positie van objecten in 3D-coördinaten. Alle nieuwe functies zijn onafhankelijk van het gebruikte robotsysteem: dit maakt VISOR® Robotic vision camera uniek op de markt.

Meer gemak bij het opzetten van de applicatie

Twee jaar geleden lanceerde SensoPart 'VISOR® Robotic', de eerste speciale vision camera voor robot toepassingen. Nu is het tijd voor de volgende evolutiefase. De huidige softwareversie 2.2 voor VISOR® Robotic biedt een groot aantal functies, waarbij de belangrijkste configuratiestappen van het robotbesturingssysteem naar de sensor worden overgedragen. Nieuwe kalibratiemethoden geven de gebruiker meer vrijheid bij het opzetten van hun applicatie. Met behulp van slimme, gebruiksvriendelijke functies kan de positie van het object dat door de camera wordt gedetecteerd, in slechts een paar stappen met het grijppunt van de robot gesynchroniseerd worden.

 

Bekijk VISOR®-Robotic in de webshop Stel uw vraag over VISOR®-Robotic


Twee nieuwe kalibratiemethoden

Hand-oogkalibratie wordt gebruikt wanneer de camera op een robotarm is gemonteerd, bijvoorbeeld bij het oppakken van objecten uit een bak of tijdens het automatisch aandraaien van schroeven. Voordeel: in tegenstelling tot standaard kalibratiemethoden hoeft het gezichtsveld van de sensor tijdens de kalibratie niet identiek te zijn aan het daaropvolgende werkbereik van de robot. Dat betekent dat u 'hier' kunt kalibreren en 'daar' kunt werken. De gebruiker kan de huidige positie van de robot naar de VISOR® Robotic sturen via een trigger. Deze kan voor elke positie binnen de cel worden gebruikt. Dit heeft extra voordelen wanneer ruimtelijke beperkingen het inbrengen van een kalibratieplaat niet toelaten.

 

 

 

 

De tweede nieuwe kalibratiemethode 'Base eye' is geschikt voor toepassingen waarbij de camera op een stationair element wordt gemonteerd, bijvoorbeeld voor het nauwkeurig positioneren van componenten in de grijper. Hier wordt elk element dat door de grijper uit de bak wordt verzameld, kort voor de sensor gehouden en wordt de exacte positie bepaald; de grijperpositie kan dan eventueel bij de volgende werkstap worden gecorrigeerd, bijvoorbeeld bij het neerleggen van het onderdeel.

 

 

 

 

Met deze twee nieuwe kalibratiemethoden is het niet langer nodig om de grijperarm handmatig naar echte punten te richten of componenten te laten grijpen. Om het complete coördinatensysteem in kaart te brengen in relatie tot het middelpunt van het gereedschap van de robot, is het voldoende om ten minste tien afbeeldingen te maken op verschillende posities van een kalibratieplaat - die in het gezichtsveld van de robot is geplaatst of op de robotarm is gemonteerd.

De 'resultaat-offset'-functie zorgt ervoor dat lastig te detecteren onderdelen eenvoudig te detecteren zijn. Je verschuift als het ware het werkpunt van de robot en geeft de berekende verschuiving in coördinatoren door. Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk om de sensor de contour van een beker in te leren, wanneer het grijppunt van de robot zich bij het handvat bevindt.


Van 2D naar 3D: hoogte en kanteling identificeren

Dankzij de functie-update kunnen alle gangbare 2D-robottoepassingen eenvoudig worden uitgevoerd met de VISOR® Robotic, bijvoorbeeld tijdens materiaaltoevoer of het bewerken van onderdelen. En er nog meer mogelijk: met de nieuwe '3D contour-detector' transformeert SensoPart een 2D-camera in een 3D-versie en levert aanvullende 3D-informatie in de robotsensor. Hierdoor kan deze bijvoorbeeld een hoogteverschil identificeren of gekantelde componenten kan lokaliseren. Samen met de functie 'resultaat-offset' is het ook mogelijk om grijppunten in te leren die gedraaid zijn ten opzichte van het object. Bovendien helpt de 3D-detector ook bij het zeer nauwkeurig koppelen van een mobiele robot met een werkstation.

De taak in de sensor oplossen

In dit geval worden verschillende afbeeldingsposities of grijppunten direct in robot-coördinaten uitgezonden door de VISOR® Robotic, zodat er geen verdere variabelen of berekeningen nodig zijn in het robotbesturingssysteem. Het eenvoudige standaardcommando 'verplaats naar punt' is voldoende om de robot aan te sturen. Omdat de taak direct in de vision-sensor wordt opgelost, zijn alle instellingen onafhankelijk van het gebruikte robotsysteem en gemakkelijk overdraagbaar. Dit is erg handig wanneer een andere camera of grijper nodig is. De applicatie is na enkele minuten weer klaar voor gebruik, zonder dat een nieuwe teach-in procedure of tussenkomst van robotprogrammeurs nodig is.


Inleren van de contour 3D-detector

 


HaalbaarheidsanalyseHaalbaarheidsanalyse - Vision camera SensoPart

Is Vision een oplossing voor u? Voor het antwoord op deze vraag heeft fortop een haalbaarheidsanalyse opgesteld. Na het beantwoorden van een aantal vragen over uw applicatie, ontvangt u advies over de wensen en mogelijkheden van Vision binnen uw applicatie.

 

Vraag de haalbaarheidsanalyse aan

close-video-button