Mens en machine werken veilig samen binnen gestelde normen
Binnen de geautomatiseerde industrie denk je in de eerste plaats aan de praktische zaken: hoe richt ik het proces in? Afzonderlijke machines worden steeds meer onderdeel van een workflow. Onderdelen binnen machines communiceren via specifieke protocollen met elkaar, denk aan Industrial Ethernet, Profibus, etc. met PLC en andere onderdelen van de machine.
Dit is een mooie ontwikkeling voor het werkveld, maar al met al kan het soms best complex worden. In de tussentijd moet er wel gewoon onderhoud gepleegd worden op deze (al dan niet) moderne machines en apparatuur. Onderhoud moet ook nog eens zo min mogelijk downtime kosten. Hierbij speelt veiligheid nog een grotere rol.
Duurzaamheid
Een niet te vergeten stap in dit proces is de veiligheid van de mensen die werkzaam zijn rondom een machine. Is het gebruik van machines veilig genoeg voor de directe werkomgeving? En, niet onbelangrijk, hoe zorg je ervoor dat er duurzaam gewerkt kan worden? En dan hebben we het over duurzaamheid in de breedste zin van het woord.
Levensduur en duurzame inzetbaarheid
Een goed product hoeft minder snel vervangen te worden, gaat langer mee en werkt beter. Heb je het over mensen dan gaat het om duurzame inzetbaarheid van werknemers. Mensen moeten zeker kunnen zijn dat ze in een veilige omgeving hun werk kunnen doen.
‘Machineveiligheid’ is een veel gehoorde term in de automatiseringsindustrie. Het staat voor veiligheid van mens en machine. Het toepassen van lichtschermen en radarbeveiligingssystemen die het ongewenst inlopen van medewerkers voorkomen, schakelaars die ervoor zorgen dat met één druk op de knop de productlijn stil komt te liggen zijn voorbeelden van toepassingen van machineveiligheid.
Normeringen
Binnen machineveiligheid spelen normen tegenwoordig een grote rol. Apparatuur moet voldoen aan specifieke richtlijnen om gebruikt te mogen worden. Denk aan ISO13855 met betrekking tot veiligheidsafstanden van lichtschermen of de NEN 415/1: 2014. Zo zijn er tal van verschillende normen, waar u rekening mee moet houden om aan de richtlijn te voldoen. Lees meer over normeringen omtrent SIL en PL.
Specialisten
Fortop heeft de kennis, ervaring en producten om een goede machineveiligheid te waarborgen. Van lichtscherm tot interlocksysteem, van schakelaar tot programmeerbaar veiligheidsrelais. Zowel de productspecialisten van fortop als de specialisten van onze leveranciers zijn in staat u te adviseren op het gebied van normering. Fortop biedt een machineveiligheidspakket van A tot Z!