Draadloze schakelaars voor de olie- en gasindustrie

In de olie- en gasindustrie wordt nog niet op grote schaal gebruik gemaakt van draadloze schakelaars. En toch biedt draadloze technologie deze sector een aantal bijzondere voordelen - op voorwaarde dat explosie bescherming is gegarandeerd.

Omgevingsomstandigheden

Explosiegevaar, corrosieve omgevingen, trillingen, hoge mechanische slijtage zijn de typische omgevingsomstandigheden voor schakelaars die in de olie- en gasindustrie worden gebruikt, en met name in offshore-installaties of bevoorradingsschepen. Lees meer over draadloze schakelaars.

 

Bekijk extreme schakelaars en sensoren in de webshop

Schakelapparatuur voor de olie- en gasindustrie

De 4 ingrediënten voor een extreem goed product

De 4 ingredienten voor een extreem goed product - steute extreme

Draadloze technologie steeds populairder

De industriële schakelaars en sensoren zijn in deze applicaties bijna altijd bekabeld. In andere industriële toepassingsgebieden worden draadloze schakelaars echter steeds populairder. In de olie- en gasindustrie zijn slechts enkele applicaties te vinden waarbij draadloze schakelaars en sensoren worden toegepast. Dit komt vanwege het feit dat er meestal ook nog moet worden voldaan aan eisen op het gebied van (gas)explosiebeveiliging, waardoor de lat voor veilige signaaluitwisseling nog hoger komt te liggen. 

Voordelen van draadloos

De inzet van draadloze schakelaars en sensoren in deze sector is echt zinvol. Overal waar een hoge mate van mechanische slijtage te verwachten is, bestaat het risico van kabelbeschadiging. Wanneer Ex-compatibele kabelwartels kunnen worden weggelaten, wordt de installatie binnen een Ex-zone eenvoudiger. De schakelaars kunnen van binnen de ATEX-zone naar buiten zenden, met als bijkomend voordeel dat de ontvanger niet aan de eisen van explosiebeveiliging hoeven te voldoen. 

Verder gelden natuurlijk ook de algemene voordelen van draadloze schakelaars: snelle installatie en veelzijdige montage. Dit geldt met name voor toepassingen waarbij sprake is van grote afstanden (bijvoorbeeld de positiebewaking van handbediende kleppen in pijpleidingen), slecht toegankelijke plaatsen of bewegende/roterende installatieonderdelen.

 

Bekijk draadloze schakelaars en sensoren in de webshop

ATEX logo

Draadloze technologie voor ATEX zones

Draadloze schakelaars moeten goedgekeurd zijn voor toepassing in explosiegevaarlijke zones. Om dit doel te bereiken, heeft steute zijn eigen draadloze sWave-technologie, die zich al heeft bewezen in industriële toepassingen, verder ontwikkeld - als "Wireless-Ex" - voor gebruik in explosiegevaarlijke zones. Omdat dit gecertificeerde draadloze systeem low-energy is, bestaat er geen gevaar voor vonken of explosies. 

Wireless-Ex is minder gevoelig voor andere draadloze netwerken en ongunstige omgevingsomstandigheden van industriële installaties. Het maximale bereik van het draadloze signaal is 40 m binnen en 450 m buiten.

De industrie-compatibele draadloze technologie is gebaseerd op bi-directionele communicatie. De functie van het reguliere statussignaal is instelbaar. De schakelaars worden gevoed door primaire lithiumthionylchloride (Li-SOCl2) batterijen, die zijn goedgekeurd voor gebruik in Ex-zones. Het is geen probleem om de batterij binnen de Ex-zone te vervangen.

De schakelaars en sensoren voldoen niet alleen aan de eisen van de Europese Atex-richtlijn en IECEx, maar ook aan andere nationale normen, zoals EAC (Rusland), Inmetro (Brazilië) en cCSAus (Noord-Amerika). Dit betekent dat de Ex-schakelaars kunnen worden gebruikt in alle producerende landen en markten die van cruciaal belang zijn voor de olie- en gasindustrie.

Verschillende apparaten voor verschillende toepassingen

Tot de beschikbare Wireless-Ex schakelaars behoren de Ex RF 96 draadloze positieschakelaar in een slanke rechthoekige uitvoering, en de Ex RF IS draadloze inductieve sensor in een cilindrische uitvoering. Ze zijn geschikt voor draadloze toepassingen in combinatie met de universele zender Ex RF ST en worden ook door deze zender gevoed. Het productassortiment wordt voortdurend uitgebreid.

De nieuwste aanwinsten zijn de Ex RF MC magneetschakelaars, die ook werken in combinatie met de Ex RF ST universele zender. Alle schakelaars met Wireless-Ex technologie zijn gecategoriseerd als "intrinsiek veilig" en vallen in veiligheidsklasse "ib" volgens EN 60097-11. Dit betekent dat ze voldoen aan de normen voor gas Ex-zones 1 en 2, en stof Ex-zones 21 en 22.

 

Bekijk wireless equipment in het product portal

Ex RF MC - Draadloze schakelaars en sensoren - steute
Typische toepassingen in de olie- & gasindustrie

Typische toepassingen in de olie- & gasindustrie

Een van de allereerste toepassingsgebieden van Wireless-Ex technologie in de olie- & gasindustrie was de positiebewaking van afsluiters in gaspijpleidingen. Deze afsluiters zijn vaak handbediend en met draadloze schakelaars hoeven deze niet bekabeld te worden.

Offshore toepassingen

De installatietijd wordt door batterij gevoede draadloze Ex-schakelaars aanzienlijk verminderd. Verschillende booreilanden gebruiken draadloze schakelaars en sensoren van het Extreme-assortiment van Steute, onder andere voor het bepalen van de positie van bewegend gereedschap op boorstangen of stanglagers.

Onshore toepassingen

Onshore toepassingen voor Wireless-Ex schakelaars en sensoren zijn onder andere bewaking van toegangskleppen van brandstoftanks en het bewaken van toegangsdeuren van gevaarlijke zones.

 

Meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op!

close-video-button