Applicatievoorbeeld: Veilig openen en sluiten van automatische deuren en ramen

Moderne gebouwtechnologie is niet meer voor te stellen zonder automatisch bediende deuren, poorten en ramen. Om schade en letset te voorkomen maken industriële, commerciële als ook residentiële gebouwen veelvuldig gebruik van schakellijsten en contactstrips die worden gebruikt voor het veilig openen en sluiten van automatische deuren en ramen. Ze worden meestal toegepast om obstakels te detecteren en te voorkomen dat een deur of raam sluit op personen, objecten of ledematen.

Betrouwbare bescherming

Afhankelijk van de installatiesituatie en het specifieke gebruik bestaat er een potentieel gevaar voor mensen en objecten tijdens het sluiten. Mayser biedt drukgevoelige sensoren die snel reageren en betrouwbare bescherming bieden in gevaarlijke zones, ongeacht storende factoren zoals lichtinval, vuile oppervlakken of weersomstandigheden. Het doel is maximale bescherming te bieden in een gebruiksvriendelijk ontwerp.

Afhankelijk van de specifieke toepassingsgebieden zijn er diverse oplossingen:

Elektrisch bediende deuren en ramen worden ook beschouwd als machines volgens de Machinerichtlijn en moeten voldoen aan specifieke veiligheidseisen. De drukgevoelige sensoren van Mayser worden getest volgens EN 12978 en/of EN ISO 13849 en/of EN ISO 13856 norm en voldoen daarmee aan de veiligheidsgerelateerde eisen van de Machinerichtlijn.

 

Applicatievoorbeeld: Veilig openen en sluiten van automatische deuren en ramen
Opbouw van een veiligheidscontactstrips en schakellijsten - Mayser

Opbouw van een schakellijst

Een schakellijst bestaat uit een aluminium montagerail en een rubber profiel met twee veiligheidscontacten die tegenover elkaar in het rubber profiel zijn geïntegreerd. Zodra er iets tegen de schakellijst drukt maken beide veiligheidscontacten contact met elkaar waardoor bijvoorbeeld een roldeur stopt. Voor het aansluiten van een schakellijst zijn er 2 opties. De meest eenvoudige is de 2-draads mogelijkheid waarbij de contactstrips aan één uiteinde van de schakellijst met de controller worden verbonden (één circuit). Aan de andere zijde wordt dan een eindkap/eindplug met een weerstand geplaatst. De andere optie is dat de schakelcontacten aan beide uiteindes met de controller verbonden worden (twee circuits). Het voordeel hiervan is dat er een continue dubbele systeemcheck plaatsvindt waardoor deze mogelijkheid ook in een hogere veiligheidsklasse valt (PL e in plaats van PL d). Voor de 2-draads optie (één circuit) is bijvoorbeeld de SG-EFS 104/2 W controle unit van Mayser geschikt. Voor de 4-draads optie (twee circuits) is bijvoorbeeld de SG-EFS 104/4 L controller van Mayser geschikt.

Werking van de schakellijst

De controle unit bewaakt het circuit. Wanneer voldoende kracht, gemeten in PSI of Newton, ervoor zorgt dat de twee geïntegreerde veiligheidscontacten met elkaar in contact komen, detecteert de controller de resulterende verandering in weerstand en genereert een signaal in de vorm van "aan" of "uit". Dit signaal wordt vervolgens doorgegeven aan de controle unit van de beveiligde machine of aan een veiligheidscircuit dat specifiek is ontworpen om de afscherming of poort waarop de veiligheidsstrip is gemonteerd, te stoppen of te openen.

Gebroken of kortgesloten draad

Het is belangrijk op te merken dat een defecte conditie, zoals een gebroken of kortgesloten draad tussen de controller en de veiligheidsstrip, resulteert in een foutconditie, ook wel bekend als een interlock. De veiligheidscontactstripcontroller voldoet aan de vereisten van categorie 3, zoals gespecificeerd in de EN 954-1 normering.

Schakellijsten op automatisch ramen

Stel je een gebouw voor met grote glazen ramen die automatisch geopend en gesloten kunnen worden. Om ervoor te zorgen dat deze automatische ramen veilig werken en de gebruikers beschermd blijven, worden (miniatuur) schakellijsten en contactstrips toegepast als veiligheidssensoren. De (miniatuur) schakellijst wordt bevestigd op de rand van de deur of het raam. Wanneer een persoon of object de schakellijst aanraakt, wordt er druk op de sensoren uitgeoefend en wordt er een signaal naar het besturingssysteem gestuurd. Dit signaal informeert het systeem dat er een obstakel is gedetecteerd, waardoor de deur of het raam stopt met sluiten en mogelijk teruggaat naar de open positie. Op deze manier worden mogelijke verwondingen van personen voorkomen.

Hoeken en installatieruimte

Er zijn situaties waarin het bevestigen van een standaard schakellijst niet mogelijk is of hoeken van 90° zorgen voor problemen. Standaard schakellijsten zijn voorzien van een aluminium profiel. Het is wel mogelijk om deze traditionele schakellijsten in 90° te bevestigen, maar vaak is de installatiehoogte niet toereikend voor standaard schakellijsten. In deze situaties biedt de EKS-serie miniatuur schakellijsten van Mayser de oplossing.

Applicatievoorbeeld: Veilig openen en sluiten van automatische deuren en ramen
Miniatuur schakellijsten en contactstrips - Mayser

Miniatuur schakellijsten en contactstrips

In tegenstelling tot traditionele schakellijsten zijn miniatuur schakellijsten en flexibele contactstrips ontworpen om gemakkelijk te buigen en zich aan te passen aan verschillende hoeken en vormen. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor situaties waarin schakellijsten in een scherpe hoek van 90° moeten worden gelegd.

Flexibiliteit van miniatuur schakellijsten

Dankzij hun flexibiliteit kunnen miniatuur schakellijsten en flexibele strips worden gebogen om perfect aan te sluiten op de contouren van het kozijn, zelfs als deze complex of schuin zijn. Hierdoor wordt de installatie vereenvoudigd en kan de veiligheid van de automatische ramen worden gegarandeerd, zelfs in uitdagende architectonische omgevingen. Daarnaast hebben miniatuur schakellijsten de mogelijkheid om mee te bewegen met het object dat ze beschermen. Lees meer over miniatuur schakellijsten en contactstrips.

 

Bekijk miniatuur schakellijsten in het product portal

Schakellijsten op automatisch deuren

Schakellijsten (met veiligheidsfunctie) worden vaak toegepast op automatische deuren en schuifpoorten. Ze spelen een belangrijke rol bij het detecteren van obstakels en het garanderen van een veilige werking van de deuren. Hier zijn enkele aspecten met betrekking tot het gebruik van schakellijsten op automatische deuren:

 • Obstakeldetectie: Schakellijsten bevinden zich meestal aan de randen van de deur, zowel aan de boven-, zij- als onderkant. Wanneer een persoon, object of zelfs een lichaamsdeel, zoals een hand, de schakellijst raakt, wordt er druk uitgeoefend op de sensoren in de lijst. Dit activeert een signaal naar het besturingssysteem van de deur.
 • Stoppen of omkeren: Zodra het besturingssysteem het signaal ontvangt dat er druk op de schakellijst wordt uitgeoefend, wordt de beweging van de deur gestopt of omgekeerd. Dit voorkomt dat de deur ongewenst sluit en potentiële letselrisico's met zich meebrengt.
 • Veiligheidsvoorzieningen: Schakellijsten worden vaak gebruikt in combinatie met andere veiligheidsvoorzieningen, zoals bewegingssensoren en veiligheidssystemen. Deze componenten werken samen om ervoor te zorgen dat de deur veilig en betrouwbaar functioneert. Bijvoorbeeld, als de bewegingssensor detecteert dat een persoon de deur nadert, zal het systeem de deur openen en de schakellijsten zorgen ervoor dat de deur niet sluit zolang er druk op wordt uitgeoefend.
 • Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: Schakellijsten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kunnen worden aangepast aan de specifieke afmetingen van de deur. Ze zijn ontworpen om flexibel te zijn en zijn geschikt voor verschillende deurconfiguraties zoals bijvoorbeeld enkele deuren, dubbele deuren, schuifdeuren en draaideuren.
Schakellijsten op automatisch deuren - Mayser

Veiligheidslijsten en safety edges

Druklijsten en contactlijsten op roldeuren en verticale deuren - Mayser Druklijsten en contactlijsten op roldeuren en verticale deuren - Mayser Druklijsten en contactlijsten op roldeuren en verticale deuren - Mayser Druklijsten en contactlijsten op roldeuren en verticale deuren - Mayser

 

Eigenschappen profielen en schakellijsten

De sensorprofielen zijn bestand tegen extreme belasting, worden op maat gemaakt, hebben een antislip en stevig ontwerp en moeten voldoen aan strenge kwaliteitscontroles. Alle profielen worden onderworpen aan uitgebreide milieu- en duurzaamheidstests en hebben een B10D-waarde van minimaal 2 miljoen testcycli.

Beschermingsklasse IP68

Zelfs doe-het-zelf sensorprofielen bieden bescherming tegen stof en water volgens beschermingsklasse IP67. Op verzoek leveren we ook een doe-het-zelfversie met beschermingsklasse IP68.

Miniatuur veiligheidsranden zijn speciaal ontwikkeld voor beperkte bewegingsafstanden en minimale installatiehoogtes. Ze zijn bijzonder geschikt voor gebruik in raam- en geveltechniek om vingers te beschermen tegen beknelling. Miniatuur veiligheidsranden kunnen gemakkelijk worden aangepast aan verschillende buigradii en hoeken. 

 

Bekijk schakellijsten in het product portal

Druklijst - Schakellijst - Safety edge - Contactlijst - Mayser
Schakellijsten op automatische deuren in een druk winkelcentrum

Schakellijsten op automatische deuren in een winkelcentrum

Stel je een druk winkelcentrum voor met automatische schuif- en draaideuren die dienen als toegangspunt. Om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen en mogelijke beknellingsincidenten te voorkomen, worden schakellijsten geïnstalleerd op de automatische deuren.

In deze situatie worden de schakellijsten gebruikt om onmiddellijk te reageren op mogelijke obstakels en ervoor te zorgen dat de deuren veilig en efficiënt werken.

Hoe werkt het?

 • Detectie van obstakels: De schakellijsten zijn langs de randen van de deuren gemonteerd, zodat ze een continu bewakingssysteem vormen. Wanneer een persoon of object in contact komt met de deurrand, wordt de druk op de schakellijst gedetecteerd door de ingebedde sensoren.
 • Onmiddellijke reactie: Zodra de sensoren de druk detecteren, sturen ze onmiddellijk een signaal naar het besturingssysteem van de deur. Het besturingssysteem interpreteert dit signaal als een potentieel gevaar en stopt onmiddellijk de beweging van de deur.
 • Veilige omkering: Nadat de beweging van de deur is gestopt, wordt deze onmiddellijk omgekeerd om voldoende ruimte te bieden voor de persoon of het object dat het beveiligingssysteem heeft geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat er geen beknelling of letsel optreedt en dat de persoon veilig door de deur kan gaan.

Voordelen van schakellijsten in dit scenario:

 • Veiligheid: De schakellijsten bieden een belangrijke veiligheidsvoorziening in een drukke omgeving, waar het risico op beknelling door automatische deuren aanzienlijk kan zijn. Ze minimaliseren het risico op ongevallen en verwondingen.
 • Efficiënte doorstroming: Door de snelle detectie van obstakels en de onmiddellijke reactie van de deuren wordt de doorstroming van mensen in het winkelcentrum verbeterd. Deuren die veilig en betrouwbaar werken, verminderen opstoppingen en zorgen voor een soepele doorgang.

Schakellijsten op roldeuren in een magazijnomgeving

Stel je een magazijn voor met grote roldeuren die dienen als belangrijke toegangspunten voor goederenverplaatsing. Om de veiligheid van het personeel en de goederen te waarborgen, worden schakellijsten geïnstalleerd op de roldeuren.

In deze situatie worden de schakellijsten gebruikt om mogelijke beknellingsgevaren te detecteren en ervoor te zorgen dat de roldeuren veilig en betrouwbaar werken, zelfs tijdens intense activiteit en snelle goederenstromen.

Hoe werkt het?

 • Detectie van obstakels: De schakellijsten zijn gemonteerd langs de randen van de roldeur, zodat ze continu de beweging van de deur bewaken. Wanneer een persoon, voertuig of object in contact komt met de schakellijst, wordt de druk op de sensoren gedetecteerd.
 • Onmiddellijke reactie: Zodra de sensoren de druk detecteren, sturen ze onmiddellijk een signaal naar het besturingssysteem van de roldeur. Het besturingssysteem interpreteert dit signaal als een potentieel gevaar en stopt onmiddellijk de beweging van de roldeur.
 • Veilige stop en omkering: Nadat de beweging van de roldeur is gestopt, wordt deze onmiddellijk omgekeerd om voldoende ruimte te bieden voor de persoon, het voertuig of het object dat de schakellijst heeft geactiveerd. Dit voorkomt beknelling, schade aan goederen en letsel en zorgt ervoor dat het personeel veilig kan werken in de buurt van de roldeur.

Voordelen van schakellijsten in dit scenario:

 • Veiligheid van personeel: De schakellijsten bieden een belangrijke veiligheidsmaatregel om beknellingsgevaren te voorkomen. Ze detecteren onmiddellijk wanneer iemand of iets in contact komt met de deur, waardoor de kans op letsel wordt geminimaliseerd en de veiligheid van het personeel wordt gewaarborgd.
 • Bescherming van goederen: Het gebruik van schakellijsten voorkomt dat goederen bekneld raken tussen de roldeur en andere oppervlakken. Hierdoor blijven de goederen intact en wordt schade aan waardevolle items voorkomen.
 • Betrouwbaarheid van deuren: Door het gebruik van schakellijsten wordt de betrouwbaarheid en duurzaamheid van de roldeuren verbeterd. Ze helpen om mechanische storingen te voorkomen.
Schakellijsten op roldeuren in een magazijnomgeving - Mayser
Schakellijsten op Schuif- en Vouwpoorten - Mayser

Schakellijsten op Schuif- en Vouwpoorten in Logistieke Bedrijven en Bedrijventerreinen

Parkeerplaatsen en bedrijventerreinen worden veelal beveiligd met hekwerken, automatische schuifpoorten en camera’s. De continue in- en uitstroom van vracht vraagt om een naadloze werking van deze poorten. Om de veiligheid van medewerkers te waarborgen en mogelijke klemincidenten te voorkomen, worden schakellijsten geïnstalleerd op de poorten. 

Schakellijsten zijn bevestigd aan de sluitranden van de schuif- en vouwpoorten. Deze zijn voorzien van gevoelige sensoren die direct reageren bij contact met een obstakel, of het nu een object of een persoon is. Wanneer deze druk wordt waargenomen, zendt de schakellijst onmiddellijk een signaal uit naar het besturingssysteem van de poort.

Het besturingssysteem interpreteert dit signaal als gevaar en stopt onmiddellijk de beweging van de poort. Het zorgt er vervolgens voor dat de poort in de tegenovergestelde richting beweegt, waardoor het belemmerende object of de persoon niet vast komt te zitten. Dit mechanisme is essentieel om incidenten te voorkomen waarbij voertuigen of personen bekneld raken door de poort.

Voordelen van schakellijsten in dit scenario:

 • Schakellijsten minimaliseren het risico op beknelling.
 • Door snel te reageren op obstakels, helpen schakellijsten de doorstroming van goederen en voertuigen te verbeteren. 

 

 

Schakellijsten op schuif- en vouwpoorten

Druklijsten en contactlijsten op schuifpoorten en vouwpoorten - Mayser Druklijsten en contactlijsten op schuifpoorten en vouwpoorten - Mayser Druklijsten en contactlijsten op schuifpoorten en vouwpoorten - Mayser Druklijsten en contactlijsten op schuifpoorten en vouwpoorten - Mayser

 

Controle unit voor schakelmat en veiligheidsmat - Mayser

Controle unit voor schakellijsten, veiligheidsmatten en bumpers

De controle units controleren de uitgangssignalen van de Mayser veiligheidsmatten, veiligheidslijsten en veiligheidsbumpers en zorgen voor het veilig stoppen van de machine of installatie. 

Veilig uitschakelen

Wanneer de sensor wordt geactiveerd of bij kabelonderbreking, veranderd de weerstand van 1k2 en 8k2. Ongeacht het principe dat wordt toegepast, stopt de controle unit de machine of installatie.

Daarnaast heeft Mayser controle units die geschikt zijn voor 4-draads sensor aansluiting.

 

Bekijk controle units in het product portal

close-video-button