Beveiliging van spiraalvriezers in de voedingsmiddelenindustrie

  • Toepassingen: vriezersystemen, machines voor voedselproductie
  • Producten: Safemaster STS en ZRX01M + M11BM + C of CS aandrijving
  • Door: Isa Sikkema

Isa Sikkema - team fortop

Bekijk de specificaties

Voorkom insluiting van medewerkers in spiraalvriezers

  • Klant: fabrikant van spiraalvriezers 
  • Probleem: medewerkers in extreem koude werkomgeving beveiligen tegen insluiting 

Om ervoor te zorgen dat voedingsmiddelen lang(er) vers blijven, worden ze vaak binnen een afzienbare tijd na de verwerking ingevroren. Dat gebeurt in enorme spiraalvriezers, die temperaturen tot wel -40 °C kunnen bereiken. Boven alles moet voorkomen worden dat een medewerker wordt ingesloten in zo’n koude omgeving. De veiligheid van medewerkers staat voorop en moet gegarandeerd zijn.

Een fabrikant van grote spiraalvriezers gebruikt het interlocksysteem Safemaster STS van DOLD om ingangen te beveiligen. De mogelijkheid om onderscheid te maken tussen ‘warme’ en ‘koude’ gebieden door middel van gekleurde labels was een belangrijk selectiecriterium, naast de mogelijkheid om het systeem te gebruiken in temperatuurbereiken tot -40 °C. Er wordt een hoog veiligheidsniveau bereikt: PL d.

Beveiliging van koelinstallaties in de voedingsmiddelenindustrie

Condensvormvorming tijdens het schoonmaakproces

  • Klant: voedingsmiddelenfabrikant van diepvriesproducten
  • Probleem: temperatuurverschil tijdens schoonmaakproces zorgt voor condens in behuizingen 

Bij een voedingsmiddelenfabrikant voor diepvriesproducten worden ruimtes en onderhoudsdeuren beveiligd. Normaal gesproken komen hier vooral temperaturen van -10 °C voor. Voor reinigingsdoeleinden wordt het systeem verwarmd tot +20 °C. Door deze temperatuurveranderingen treedt er gemakkelijk condensatie in behuizingen op.

Onder hoge druk schoonmaken met water

Naast de zware bedrijfsomstandigheden worden de systemen regelmatig met een krachtige waterstraal gereinigd. Tijdens het schoonmaakproces komt, als de temperatuur omhoog gaat, een sleutel vrij waardoor toegang tot een deur verleend wordt. In dit deel van de installatie zit geen elektronica.

Doordat de deursloten van het interlocksysteem volledig mechanisch zijn, is er geen elektronica in de installatie en kan eventueel vocht of binnendringend water verwijderd worden met perslucht.

Als de installatie schoongemaakt moet worden terwijl het in bedrijf is, is een enabling handle een handige tool. De medewerker neemt de Hold-to-run schakelaar mee de installatie in. Op het moment dat de switch wordt losgelaten, stopt de machine. Zo voorkom je dat de medewerker met zijn handen tussen de spiralen komt. 

De hoogste veiligheidscategorie

Interlock systeem - Safemaster STS - DOLD

Een normaal interlocksysteem heeft een veiligheidscategorie PLc. De Safemaster STS is het enige (mechanische) interlocksysteem met veiligheidscategorie PLe op de markt.

Lees meer over Safemaster STS

close-video-button