Lika Electronic - Van optische encoder tot magnetische meetsystemen

Sinds de oprichting in 1982 ontwikkelt en produceert Lika Electronic incrementele en absolute, optische en magnetische, roterende en lineaire encoders, incrementele en absolute sensoren, incrementele en absolute magnetische meetsystemen, roterende actuatoren, displays, signaal converters en encoder interfaces.

Dankzij de technische kennis en de expertise in het leveren van specifieke klantoplossingen, is Lika Electronic uitgegroeid tot een van de toonaangevende fabrikanten van optische encoders en magnetische meetsystemen wereldwijd.

Assortiment Lika Electronic: 

 

Bekijk Lika producten Stel uw vraag over Lika

Lika logo

Lika Labs

Lika programmeerbare lineaire encoder

De SME54 van Lika is een programmeerbare lineaire encoder met een magneetstrip. De incrementele lineaire encoder biedt ingenieurs een volledig programmeerbare oplossing. De resolutie kan in het bereik worden ingesteld 1,25mm – 0,08μm samen met de duur en telling van de indexmarkering richting. De SME54 incrementele encoder biedt volledige aanpasbaarheid, veelzijdigheid en vrijheid voor elk type industriële toepassing. Configuratie is mogelijk via PC software.  

Stof, olie en vloeistofbestendig (IP67)

Dankzij hun robuuste frame en ingekapselde elektronica zijn de lineaire encoders optimaal beschermd tegen stof, olie, vloeistoffen, verontreiniging, schokken en trillingen (IP67-bescherming). De grote toegestane toleranties en luchtspleet (tot 2 mm) maakt eenvoudige installatie en minimale montagetijd mogelijk. Ze genereren kwadratuursignalen met geïnverteerde signalen en indexsignalen via Push-Pull (HTL) en Line Driver (TTL) uitgangscircuits en zijn voorzien van diagnostische LED’s als standaard. 

 

Lees meer over lineaire encoders

SME54 programmeerbare lineaire encoder - Lika Electronic
Trekdraad encoders en trekkoordencoders - Lika Electronic

Trekdraad encoders

Een trekdraadencoder is een meetsysteem dat bestaat uit twee onderdelen die in één systeem zijn geïntegreerd. Deze kan optisch of magnetisch zijn, met incrementele, absolute of analoge uitgangen. (er kan ook een potentiometer worden ingebouwd). 

De (trek)draad wordt in een oproleenheid met springveer opgewonden. De trekdraad wordt er vervolgens uitgetrokken en opnieuw opgewonden tijdens het gebruik. De roestvrijstalen draad is bevestigd aan een bewegende as die wordt gemeten. De encoder is gekoppeld aan de oproleenheid. Dus als de kabel heen en weer beweegt, wordt de encoder rondgedraaid.

 

Lees meer over trekdraad encoders

Fieldbus encoders - Lika Electronic

Een fieldbus of veldbus is een industriële, digitale bus voor besturing van machines en processen. Er zijn grote verschillen tussen de standaarden voor veldbussen. De verschillende veldbussen zijn niet altijd compatibel aan elkaar en leggen vaak de nadruk op verschillende functionaliteiten.

Toepassingen variëren van transportbanden en productiefaciliteiten tot mobiele apparatuur, medische apparatuur, windturbines en zonnepanelen. Voorbeelden van fieldbus netwerken zijn: Profibus, CANopen en DeviceNet. 

 

Lees meer over fieldbus encoders

Fieldbus encoders - Lika Electronic

Absolute en incrementele encoders - Lika Electronic

IXD-versnellingsmeter

Trillings- en schokniveau’s van zware industriële toepassingen controleren

Bij machines waar een nauwkeurige controle van G-krachten, trillings- en schokniveaus noodzakelijk is, kan gebruik gemaakt worden van de Lika IXD-acceleratiesensoren. Deze versnellingsmeters zijn geschikt voor zowel 2- als 3-dimensioneel meten in verschillende bereiken van ±2g, ±3g en ±16g.

Meestal worden acceleratiesensoren gebruikt in zwaar industriële toepassingen. De IXD-sensoren zijn compact, robuust en met een beschermingsgraad van IP67. Ze zijn ontworpen met een stevige metalen behuizing. 

 

Lees meer over de IXD-versnellingsmeter

IXD-versnellingsmeter - Lika Electronic
SMLAX roterende encoder - Lika Electronic

SMLAX roterende encoder met absolute en incrementele detectie- en verwerkingselektronica - lika

De SMLAX-roterende encoder van Lika Electronic is uitgerust met zowel absolute als incrementele detectie- en verwerkingselektronica in één pakket. De absolute positie-informatie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de positie van de stator/rotor bij het starten van de motor te detecteren, terwijl de incrementele informatie snelheidsregeling mogelijk maakt.SMLAX is IECEx-gecertificeerd voor gebruik in explosiegevaarlijke zones en gemarkeerd als geschikt voor Zone 2, Gasgroep IIC en Temperatuurklasse T3.

Kenmerken SMLAX-roterende encoder:

  • Absolute meetsysteem: 4-bits resolutie (16.384 cpr)
  • SSI- en BiSS-interfaces
  • Incrementele meetsysteem: tot 4.096 PPR
  • Temperatuur: -25°C tot +85°C
  • Beschermingsgraad: IP67

 

Lees meer over SMLAX-roterende encoder

Absolute encoder zonder rollagers - IP69K - Lika Electronic

In applicaties met weinig ruimte biedt de absolute encoder SMAB van Lika de oplossing. Met de vlakke magnetische ring met grote holle as diameter van 80mm is de absolute encoder uiterst geschikt voor extreme omgevingen. De encoder beschikt over een SSI interface. Naast standaardfuncties als nulstelling en draairichting is er ook een foutmelding beschikbaar. De geïntegreerde LED signaleert een correcte werking en de conformiteit van de luchtspleet.

IP69K afdichtingsgraad 

De SMAB absolute encoder van Lika maakt gebruik van een magnetische meetmethode. Magnetische technologie is slijtage- en onderhoudsvrij en zijn zeer immuun voor externe invloeden zoals licht, stof, water, verontreiniging en olie. Op deze manier bereiken de absolute encoders met magnetische technologie beveiligingsniveaus van IP67 en IP69K en werken betrouwbaar in de zwaarste industriële omgevingen. Lees meer over absolute encoders SMAB.

 

Bekijk specificaties in de webshop

Absolute encoder zonder rollagers - SMAB - Lika Electronic
XC77 explosieveilige encoders - Lika Electronics

Explosieveilige encoders - ATEX - Zones 1, 2, 21 & 22 - Lika Electronic

De ATEX encoders van Lika zijn uitgerust met Ø58 mm met solide en holle schacht. Ø58 mm en Ø77 mm zijn geschikt voor zones 1, 2, 21 en 22. De ATEX encoders hebben een geïntegreerde fieldbus interface. Lika heeft de volgende ATEX encoders: IX58, CX58, XC77, XAC77, XAC77 PB en de XAC77 CB.

ATEX encoders

ATEX wil niet zeggen niet flexibel! Lika Electronic ontwikkelde een compleet aanbod van ATEX gecertificeerde encoders voorzien van luchtdichte en flameproof behuizingen geschikt voor gebruik in zowel gas als stof explosiegevaarlijke omgevingen. Ze zijn robuust en werken veilig in gevaarlijke en ruwe omgevingen en zijn tegelijkertijd uitgebreid aanpasbaar zodat ze ingezet kunnen worden bij de meest uiteenlopende toepassingen. 

 

Lees meer over ATEX encoders van Lika Electronic

Lika absolute encoder

De ASC85 absolute singleturn encoder is het paradepaard van Lika met holle doorlopende as en zeer hoge resolutie en nauwkeurigheid. De absolute encoder maakt gebruik van optische technologie en de diameter van de behuizing is Ø 87 mm. De encoder heeft een maximale resolutie van 25 Bit en heeft en BiSS-C en SSI uitgang. 

Toepassingsgebied ASC85

De encoder is ideaal voor grote precisie positiecontrole in veeleisende toepassingen als robotica, radar en antennes, militaire toepassingen en geavanceerde algemene industriële toepassingen. 

 

Lees meer over ASC85 absolute encoder

lika absolute encoder
Lika RD6 positioneringsmotor

Lika RD6 positioneringsmotor

De RD6 positioneringsmotor zorgt voor de juiste spindle positie door de ingebouwde absolute encoder en aandrijfeenheid.
De verstelmotor wordt gemonteerd op positioneerassen om deze automatisch te laten instellen.
Hierdoor wordt de insteltijd bij machines (o.a. verpakkingsmachines, cartonnagemachines) sterk ingekort waardoor de rentabiliteit van de machine stijgt. 

 

Lees meer over positioneringsmotor RD6

CB50 roterende encoder - Lika electronic

Video: Lika RD7 draadloze positioneringsunits

close-video-button