Encoders en pulsgevers - SCANCON

Specialist op het gebied van encoders

SCANCON is gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van incrementele en absolute encoders, miniatuurencoders, meetwielen, connectoren en montage toebehoren. Vooral op gebied van offshore en maritiem, oil & gas biedt SCANCON vele mogelijkheden met onder andere ATEX solutions.

SCANCON encoders

In 1973 werd Scancon opgericht als een engeneeringsontwerpbureau. Door de vele klantvragen naar encoders stapte SCANCON al vrij snel na oprichting volledig over naar het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van encoders.

 

Bekijk SCANCON productenStel uw vraag over Scancon

Logo SCANCON - Fortop
Absolute encoders en incrementele encoders - SCANCON

Absolute en incrementele encoders - SCANCON

Encoders zijn elektronische toestellen met een roterende as, welke pulsen genereert als de as verdraait. Een encoder wordt ook wel pulsgever genoemd. En zijn in principe twee soorten encoders: incrementele encoders en absolute encoders. Lees meer over absolute encoders.

Sincos encoders van SCANCON

Daarnaast hebben bepaalde encoders van SCANCON programmeerbare functies zoals resolutie en draairichting. Voor een hogere resolutie kan in plaats van een blokgolf ook gebruikgemaakt worden van een sinus en een cosinus signaal. Deze encoders worden ook wel sincos encoders genoemd. Tegenwoordig worden er steeds meer encoders van SCANCON gebruikt met een seriële uitgang. Lees meer over incrementele encoders.

 

Bekijk absolute en incrementele encoders in de webshop

EXAG profibus incrementele encoder | Scancon

De EXAG Profibus/incrementele dual output encoder van Scancon is ontworpen voor gebruik in ATEX Zone 1 met de mogelijkheid tot terugkoppeling naar verschillende devices. De encoder heeft een resolutie tot 30 bits multi-turn en een incrementele resolutie tot 8192 pulsen per omwenteling. De standaard Scancon dual output encoder is voorzien van een verwijderbare afdekkap voor on-site modificatie en, door middel van draaischakelaars en instelling van het Profibus-adres. 

Lees meer over Scancon dual output encoder

Dual output encoder | Scancon
eCODE encoder | Scancon

PROGRAMMEERBARE ENCODER MET ZEER HOGE RESOLUTIE | Scancon

De encoders eCODE serie van Scancon gebruiken een zeer nauwkeurig interpolerend optisch systeem dat zorgt voor een meting met hoge resolutie. De Scancon SCA94DD eCODE encoder is speciaal ontwikkeld voor windenergie-toepassingen die werken met langzaam draaiende Direct Drive-generatoren. De eCODE serie is standaard voorzien van een aantal programmeerbare functies, waaronder resolutie en draairichting. Daarnaast bevat het diagnostische functies voor fout- en statusmeldingen. De encoder kan door de gebruiker zelf worden geprogrammeerd.

VEILIGHEIDSENCODER VOOR SNELHEIDSCONTROLE

De veiligheidsencoder ReeR Safecoder is in combinatie met de ReeR Mosaic serie een SIL 3 gecertificeerde veiligheidsbewaking voor snelheidscontrole. De encoder is verkrijgbaar in shaft of hollow shaft versie en voedingsspanningen van 24VDC en 5VDC en heeft een resolutie van 2048 pulsen. De shaft-variant heeft as diameter van 12 mm, de hollow shaft heeft een as diameter van 10 mm. De veiligheidsencoder beschikt standaard over IP65 beschermingsgraad en optioneel over IP67. 

Lees meer over toerentalbewaking met veiligheidsencoder

Toerentalbewaking met encoder | Scancon
ATEX Sch86ex-encoder - Scancon

Encoders voor ATEX zones

Encoders vormen potentiele ontstekingsbronnen. In explosiegevaarlijke zones moet de kans dat een explosiegevaarlijk mengsel wordt ontstoken voorkomen worden. Voordat een Scancon encoder toegepast mag worden in een explosiegevaarlijk gebied, moet deze eerst worden gecertificeerd conform ATEX. Fortop heeft verschillende ATEX encoders van Scancon in haar assortiment. De volgende Scancon incrementele encoders zijn ATEX gecertificeerd: Scancon REXM, SCA24EX, 2REX, 2QEX, 2CEX en de 2MC-EX-H. 

 

Bekijk ATEX gecertificeerde encoders

Fieldbus encoder | Scancon

Een fieldbus of veldbus is een industriële, digitale bus voor besturing van machines en processen. Toepassingen variëren van transportbanden en productiefaciliteiten tot mobiele apparatuur, medische apparatuur, windturbines en zonnepanelen. Voorbeelden van fieldbus netwerken zijn: Profibus, CANopen en DeviceNet. 

 

Lees meer over Fieldbus Encoders

 

Fieldbus encoders | scancon

close-video-button