13/11/2020

Inschakelen van ledverlichting leidt tot aanspreken automaten

Hybride relais zorgt voor probleemloos inschakelen

Steeds vaker is ledverlichting de standaard voor het verlichten van grote ruimten, bijvoorbeeld in de utiliteit of in hallen van productielocaties. Ledverlichting heeft, zeker als het grootschalig wordt toegepast, een hoge inschakelstroom tot gevolg.

Deze inschakelstromen zijn net als harmonische vervuiling een sluipmoordenaar voor uw installatie en kunnen leiden tot spanningsdips of het aanspreken van installatieautomaten. Om dit probleem op te lossen is het hybride relais IK3070/200 van DOLD uitermate geschikt. Het relais zorgt voor het probleemloos inschakelen van de ledverlichting op de nuldoorgang van de spanning, waardoor de hoge inschakelstroom sterk wordt gereduceerd.

Magazijngroep bij fortop viel uit

Bij fortop hebben we ook ervaring met deze problematiek. Het gebeurde regelmatig dat de groep van het magazijn uit viel bij het inschakelen van de ledverlichting. We hebben het hybride relais van DOLD geinstalleerd. Onze installateur Pascal ten Berge van SmartAV (op de foto) is blij met het DOLD hybride relais. Het lost namelijk – op een eenvoudige manier - veel inschakelproblemen met ledverlichting op.

 

Bekijk het hybride relais IK3070/200 in de webshop Stel uw vraag over hybride relais


Korte inschakelpiek en snelle slijtage

In eerste instantie lijkt het toepassen van ledverlichting vooral voordelen te hebben, omdat ledverlichting minder stroom verbruikt. Echter, door het capacitieve gedrag hebben ledlampen een korte inschakelpiek in de stroom in het µs-bereik, die wel tot 1000 x groter is dan de nominale stroom. Bij toepassing van een puur mechanisch relais leidt het capacitieve gedrag van de belasting tot een snelle slijtage van de contacten en dus een voortijdig uitval van het relais.

Schakelen in de nuldoorgang

Het hybride relais IK 3070/200 van DOLD kent deze nadelen niet. Bij het inschakelen schakelt de halfgeleider eerst in de nuldoorgang van de wisselspanning. Enkele milliseconden later neemt het relaiscontact de continue stroom over en zorgt voor een laag vermogensverlies. Daarnaast wordt onnodige slijtage voorkomen. Het apparaat is geschikt voor continue stromen tot 16 A en omgevingstemperaturen tot 60 °C.

close-video-button