12/02/2024

Optimale veiligheid, ook in explosiegevaarlijke (ATEX) omgevingen

Auer Signal, ook voor ATEX omgevingen

Auer Signal, opgericht in 1910 in Wenen, Oostenrijk, is al jarenlang marktleider op het gebied van signalering. Optisch of akoestisch, wanneer het om signaleringstechniek gaat heeft Auer Signal het juiste product of de juiste producten.

De ruim 100 jaar aan ervaring is terug te vinden in alle producten van Auer. Zij zijn dé experts als het gaat om signalering, ook in (potentieel) explosiegevaarlijke omgevingen waarin de gebruikte apparatuur, dus óók de signalering, aan de hoogste veiligheidsniveaus moet voldoen.

Met de producten van Auer Signal verbetert u uw productieproces omdat uw medewerkers direct geïnformeerd worden bij bijvoorbeeld een storing van een machine. Maar ook als het gaat om de veiligheid van de mensen op de werkvloer is duidelijke signalering van calamiteiten of zelfs (acuut) gevaar door middel van licht en/of geluid van levensbelang, zéker wanneer het om explosiegevaarlijke omgevingen gaat. Vanzelfsprekend heeft Auer ook voor dit soort omgevingen de juiste producten.

Bekijk ATEX signalisatie in de Product Portal Stel uw vraag


ATEX (ATmosphères EXplosibles)

Explosiegevaar - ATEX omgevingenVoor veel omgevingen zijn standaard signaaltorens, signaallampen of buzzers/zoemers afdoende. Maar in explosiegevaarlijke ruimtes, ook wel ATEX ruimtes of Ex ruimtes genoemd, is een standaard signaallamp of akoestische module niet toegestaan. Voor dergelijke ruimtes die onder andere te vinden zijn bij de scheepvaast, chemische industrie, gasbedrijven, verfspuiterijen, raffinaderijen, etc. zijn speciale signaallampen en akoestische modules nodig.

Auer Signal heeft hiervoor speciale ATEX signaallampen en signaalhoorns om ook in explosiegevaarlijke ruimtes de veiligheid van uw medewerkers te maximaliseren.

 

Meer weten? Stel uw vraag over ATEX signalering


Wat is een explosiegevaarlijke, ATEX of Ex ruimte?

De termen "explosiegevaarlijke ruimte", "ATEX zone" of "Ex zone" zijn vrij brede termen. Want wat maakt een ruimte een explosiegevaarlijke ruimte en hoe explosiegevaarlijk is zo'n betreffende ruimte dan? Om hier duidelijkheid in te krijgen worden explosiegevaarlijke ruimtes, afhankelijk van de mate van het explosiegevaar, ingedeeld in verschillende ATEX of Ex zones.

De verschillende ATEX / Ex zones

Overzicht van de explosiegevaarlijke zones

Ten eerste wordt onderscheid gemaakt tussen explosiegevaar door gas (vaak aangeduid met een "G" afkomstig van het woord gas) of door stof (vaak aangeduid met een "D" afkomstig van het woord dust).

Daarna wordt naar de mate van het explosiegevaar gekeken om de ruimtes weer onder te verdelen in, per soort (gas en stof), 3 verschillende zones. Hierbij staan zone 2 en 22 voor een ruimte waar explosiegevaar voor minder dan 0,1% van de tijd aanwezig is. Bij zone 1 en 21 is het explosiegevaar groter, in deze zones is explosiegevaar aanwezig tussen de 0,1% en 10% van de tijd. Tot slot zijn zone 0 en zone 20 nog over. In zones met deze aanduiding is er vaak, meer dan 10% van de tijd, explosiegevaar aanwezig.

 

Bekijk ATEX signalisatie in de Product Portal Stel uw vraag


Verschillende soorten ATEX signaleringsproducten

De ATEX signaleringsproducten van Auer zijn er in verschillende soorten om zo voor elke toepassing een juiste signaallamp of signaalhoorn (alarm) te kunnen bieden. De ATEX lijn van Auer biedt de volgende producten:

dSD LED signaallamp met een metalen behuizing

Deze LED signaallamp is een echte allrounder. Met mogelijkheden voor continu licht, flikkeren, stroboscoop en zwaailamp met instelbare snelheid zorgt deze lamp voor een duidelijke signalering van storingen, calamiteiten of gevaar. De signaallamp is leverbaar in 5 verschillende kleuren en in een 24 VDC of 110-240 VAC versie. De lamp heeft een kopervrije en zeewater bestendige aluminium behuizing met een lens van gehard glas. De lens wordt beschermd door een roestvrij stalen beschermkooi. Deze lamp is geschikt voor zware omstandigheden en beschikt over een IP66 en IP67 classificering. De signaallamp is geschikt voor gebruik in zones 1, 2, 21 & 22.
dSD ATEX signaallamp
dSF LED flitslicht met een metalen behuizing

Deze flitslamp is voorzien van een Xenon flitsbuis voor duidelijke signalering door middel van felle flitsen. Er kan gekozen worden voor een lichtintensiteit van 5 J of 15 J. De signaallamp is leverbaar in 5 verschillende kleuren en in een 24 VDC of 230-240 VAC versie. De lamp heeft een kopervrije en zeewater bestendige aluminium behuizing met een koepel van borosilicaatglas met een gekleurde kunststof buitenlens. De lens wordt beschermd door een roestvrij stalen beschermkooi. Deze lamp beschikt over een IP66 classificering en is geschikt voor gebruik in zones 1, 2, 21 & 22.
ATEX flitslichten 5 kleuren
mDD LED signaallamp met een kunststof behuizing

Deze LED signaallamp is een echte allrounder. Met mogelijkheiden voor continu licht, flikkeren, stroboscoop en zwaailamp zorgt deze lamp voor een duidelijke signalering van storingen, calamiteiten of gevaar. De signaallamp is leverbaar in 5 verschillende kleuren en in een 24 VDC of 230 VAC versie. De lamp heeft een polycarbonaat kunststof behuizing en lens. Deze signaallamp is geschikt voor zware omstandigheden en beschikt over een IP66 classificering. De signaallamp is geschikt voor gebruik in zones 1, 2, 21 & 22.
mDD Kunststof ATEX signaallamp
dHH signaalhoorn met een kunststof behuizing

Deze signaalhoorn zorgt met een geluidssterkte van maar liefst 105 dB voor een duidelijke akoestische signalering van bijvoorbeeld storingen, calamiteiten of gevaar. De hoorn is leverbaar in een 24 VDC of 230 VAC versie en heeft een glasfiber versterkte kunststof behuizing. De hoorn beschikt over een IP66 classificering en is geschikt voor gebruik in zones 1, 2, 21 & 22.
Kunststof ATEX signaalhoorn

 Bekijk ATEX signalatie in de Product Portal Stel uw vraag


Auer Signal signalering - fortop

Meer weten over signaaltorens of signaallampen in het algemeen? Bij fortop vindt u alle informatie over signaaltorens en signaallampen.


Direct bestellen?

In de Product Portal van fortop vindt u een uitgebreid productgamma voor optische en akoestische signalering binnen uw bedrijf.
Ga via onderstaande links rechtstreeks naar onze Product Portal:

Auer Signal - logo

 

Vragen over signalering? Stel ze gerust, we helpen u graag

close-video-button