PQ-specialist Jarno over het belang van schone elektriciteit

"Onze belangrijkste taak is zorgen dat het elektriciteitsnet optimaal functioneert"

De maatschappij is in een eeuw tijd volledig afhankelijk van elektriciteit geworden. Maar op steeds meer plekken is voldoende én goede elektriciteit niet meer vanzelfsprekend. Bedrijven en organisaties schakelen fortop in als ze problemen met de elektriciteitsvoorziening willen voorkomen. Jarno Schoen is een van de Power Quality-specialisten van fortop.

"Als je de schuimkraag van een glas bier weghaalt, ontstaat er weer ruimte voor meer bier. Dat is wat wij met het elektriciteitsnetwerk doen: we brengen problemen in kaart, reduceren vervuiling en zorgen voor ‘zuivere’ elektriciteit. En daarnaast zorgen we dat deze binnen de gestelde normen valt. Ook dit onderwerp wordt steeds actueler: met de komst van meer moderne elektrische apparatuur raakt het netwerk steeds meer vervuild.”

Daarmee vat Jarno de thematiek samen waaraan hij sinds zes jaar bij fortop werkt – maar al meer dan vijftien jaar ervaring mee heeft. Het is zijn passie geworden. “Eerder adviseerde ik bedrijven over energiebesparingen. Resultaten daarvan zie je meestal pas op de lange termijn. Met een lager energieverbruik bespaar je slechts een fractie van de kosten die een spanningsdip of verstoring veroorzaken.”

De gevolgen van elektriciteitsstoringen zijn voor veel organisaties immers desastreus. Een vliegveld of ziekenhuis zonder betrouwbare elektriciteit heeft een serieus probleem, net zoals het stilvallen van de productie voor veel bedrijven een doemscenario is. En bij grote (sport)evenementen waar wereldwijd miljoenen mensen naar kijken, voorkomt de organisatie ook liever dat ze plotseling ‘in het donker’ zitten. Zo blijkt hoe belangrijk een Gezonde elektriciteitsvoorziening is.

 

Gevolgen van uitval zijn desastreus

Jarno in actie in Gabon, Afrika

Jarno en collega’s werken voor productiebedrijven, marine & offshore, machinebouwers, evenementen, vliegvelden en andere grote én kleine ondernemingen. “Wij werken in principe voor opdrachtgevers uit de Benelux en Engeland. Die opereren vaak mondiaal en wij daardoor ook. Wij volgen onze klanten de hele wereld over. Onze belangrijkste taak is zorgen dat het elektriciteitsnet optimaal functioneert. Is dat niet het geval, dan werkt apparatuur niet naar behoren en bestaat het risico op boetes en claims. Bedrijven kunnen dan voor enorme kosten komen te staan.”

De NS waarschuwde onlangs dat er onvoldoende capaciteit is voor het uitbreiden van het spoornetwerk. “Kijk alleen al hoeveel elektrische apparaten er in een gemiddeld huishouden zijn bijgekomen. Veel van deze moderne apparaten vervuilen het netwerk en dat levert steeds meer problemen op. Ontwerpers van grote installaties zijn verplicht om het effect op het netwerk te berekenen, maar dat gebeurt lang niet altijd. In de praktijk lopen bedrijven dan tegen de consequenties aan: lage kwaliteit van de spanning en stroom, boetes en claims, hoge onderhoudskosten en apparatuur die niet goed werkt.”

 

Moderne apparatuur vervuilen het elektriciteitsnet

Meten, monitoren en verbeteren’ zijn de kernwoorden waarmee fortop opereert. “Met de energiemeters van Janitza voeren we metingen uit (tijdelijk, semipermanent of permanent) zodat we een beeld van de situatie hebben. We analyseren de uitkomsten en koppelen dit terug door middel van een rapport of via onze software, dat we in veel gevallen toelichten met een presentatie. In dit rapport nemen we adviezen voor verbetering op. Na het inbedrijfstellen van een verbeteringssysteem, blijven we in contact met de klant. We zorgen voor de controles van de meetdata en het onderhoud van de compensatiesystemen, zodat de infrastructuur in de toekomst optimaal blijft werken. Dat is vooral bij projecten waar een bedrijfspand gebouwd of verbouw moet worden zo, en gaat vaak volgens een tienjarenplan. De opdrachtgever weet dan precies wanneer welke investeringen nodig zijn."

"Steeds vaker zijn we al betrokken bij het ontwerp van installaties of systemen, waardoor we met ons advies direct helpen een optimale elektronische infrastructuur te bereiken.”

 

Schrijf u in voor één van onze webinars

close-video-button