'Hygiënisch ontwerp': wat houdt dat in?

In de food & pharma industrie is het erg belangrijk dat onderdelen van de installatie die in contact komen met het product, hygiënisch worden ontworpen. Maar wat houdt dat eigenlijk in, een ‘hygiënisch ontwerp’?

Hygiënisch ontwerp is relevant in de volgende sectoren:

  • Voedingsmiddelenindustrie
  • Drankenindustrie
  • Farmaceutische industrie
  • Chemische industrie
  • Cosmetische industrie
  • Biotechnologie
Food & Pharma industrie
Rechner - food & beverage

Waar moet je rekening mee houden?

Als een machine ontworpen is met aandacht voor hygiënisch ontwerp, is er rekening gehouden met de volgende vragen:

  • Welke gebieden/onderdelen komen in contact met het product?
  • Welke richtlijnen moeten worden nageleefd?
  • Welke materialen kunnen worden gebruikt (inert, niet-toxisch)?
  • Met welke temperatuurstabiliteit moet rekening worden gehouden?
  • Wat is de kwaliteit van het oppervlak? (Oppervlakken en verbindingen moeten glad zijn. Er mogen geen groeven of inkepingen zijn waarin organische stoffen of micro-organismen zich kunnen ophopen.)
  • Het aantal verbindingen moet tot een minimum worden beperkt.
  • Alle gebieden die in contact komen met het product moeten gemakkelijk te reinigen zijn. Er mogen geen dode ruimtes zijn.

Veilig produceren door hygiënisch ontwerp

Hygiënisch ontwerp moet worden overwogen op alle delen van de installatie die in direct contact komen met het te produceren product. Een belangrijke factor is de optimalisatie van de reinigbaarheid. Om deze doelstellingen te bereiken, is een aantal normen ontwikkeld waarmee bij het ontwerp van machines en installaties rekening moet worden gehouden.

Hiervoor moeten leidingen, tanks, pompen etc, zodanig ontworpen worden met inachtneming van de regels voor hygiënisch ontwerp. Alle materialen moeten van hoge kwaliteit zijn en bestand tegen de agressieve reinigingsmiddelen.

Als dit niet goed voor elkaar is kunnen er bacteriën ontstaan in de achtergebleven voedselresten. Wat uiteindelijke kan leiden dat het in eindproduct terecht komt. Dan is het product onbruikbaar voor de consument en leidt dit tot verlies voor de fabrikant.

De uiteindelijke doelen van een goed hygiënisch ontwerp voor de machinebouwer of eindproducent zijn:

  • Veilige producten te produceren
  • Verminderen van downtime
  • Lage schoonmaak- en onderhoudstijden
Food en pharma Hygienic Design PDF - Rechner Sensors

Alle informatie verzameld in één PDF

Om overzicht te brengen in een grote hoeveelheid oplossingen, materialen en normeringen, maakte Rechner Sensors een document. In deze PDF vindt u informatie over normeringen en oplossingen voor de industriële automatisering of installatietechniek in gebieden waar een hygiënisch ontwerp noodzakelijk is.

Rechner Sensors is specialist op het gebied van Food & Pharma toepassingen.



 

Vraag de PDF over hygiënisch ontwerp aan

Producten voor food & pharma

De volgende producten uit ons assortiment zijn ideaal geschikt voor toepassing in de food & pharma industrie: 

ESCHA - connectoren in hygiënisch design

close-video-button