De vier aspecten van power management
Power management is een continu verbeterproces van meten, monitoren en verbeteren van elektrische energie. Het doel van power management is energie besparen, de kans op uitval verlagen en onderhoudskosten beperken. Dit kan niet door alleen het verbruik (kWh) te managen. De kwaliteit van spanning en stroom is hier minstens zo belangrijk. Harmonische vervuiling, resonanties en spanningsdips, ook wel netvervuiling genoemd, verhogen de kosten in de moderne installatie aanzienlijk.
Ontdek wat de vier aspecten van power management zijn. Wat kunnen deze aspecten betekenen om de consequenties van een slechte kwaliteit van spanning en stroom te verminderen?
1: Energiemanagement
Bespaar op uw energierekening en breng de CO² uitstoot naar beneden
De verplichte EED Energie-audit en toenemende eisen vanuit de overheid maken continu inzicht in de energiestromen noodzakelijk. Door energie zichtbaar te maken, wordt de bewustwording en betrokkenheid bij maatregelen vergroot en heeft u continu inzicht in de effecten ervan.
Visualiseren van uw installatie
Ook wordt hiermee het verrekenen van energie naar onderverhuurders mogelijk. Door het verbruik van boven tot onder in de installatie te visualiseren worden het energieverlies, de sluipverbruikers en aansluitfouten van meters direct herkend.
2: Load management
Overbelasting voorkomen en vermogensruimte bepalen
Beheerders van elektrische installaties willen, o.a. ten gevolge van de netcongestie, graag weten waar groei in de installatie mogelijk is zonder de installatie uit te breiden. Harmonische vervuiling, een lage cos-phi en ongelijk belaste fasen zorgen voor extra belasting van de elektrische installatie, met name de nettransformator, en leggen extra druk op de steeds meer onder druk komende netcapaciteit.
Omschakelen op generatorbedrijf
Bij omschakeling op generatorbedrijf is het essentieel om te weten of er voldoende vermogen beschikbaar is om de aansloten apparatuur te kunnen voeden. Het dynamische gedrag van de belasting zorgt daarnaast ervoor dat het moeilijk is voorspellingen te doen. Inzicht tot op de milliseconde is dan noodzakelijk.
3: Dips- en piekenmanagement
Beperk de gevolgkosten van spanningsdips en stroompieken
Events als spanningsdips en stroompieken kunnen leiden tot uitval van (delen) van de elektrische installatie. De uitvalduur wordt verkort door tijdige alarmering: het zoeken naar storingen neemt dan minder tijd in beslag en kan sneller naar een oplossing worden gezocht.
Registreren van dips en pieken
Door het registreren van deze dips en pieken tot een resolutie van 50 microseconde kan de oorzaak worden achterhaald en kan worden vastgesteld of de spanningsdip vanuit het net komt of een interne oorzaak heeft. De gegevens kunnen worden gebruikt voor het dimensioneren van een passende oplossing om spanningsdips op te vangen.
4: Power Quality management
Uitval voorkomen, onderhoudskosten verlagen en energieverspilling tegengaan
Een ‘gezonde’ spanning leidt tot lagere onderhoudskosten, helpt uitval voorkomen en bespaart elektrische energie. Daarnaast zorgt het voor inzicht en een afkadering van verantwoordelijkheden. Dit is van belang bij aansprakelijkheidskwesties na het uitvallen van apparatuur. Spanningskwaliteitsnormen spelen hierbij een belangrijke rol. Het bepaalt onder andere of apparatuur aangesloten mag worden en of het uitvallen van apparatuur wel of niet onder garantieregelingen valt.
Energiemeetsystemen voor energiebesparing
Bij de integratie van een power management systeem is het een must om de kwaliteitsaspecten van spanning en stroom mee te nemen en te integreren in het meetconcept.
Power Management by fortop
Alle aspecten van power management zijn geïntegreerd in de systemen van fortop. Dat begint bij goed meten, een goede webbased monitoringsomgeving en de producten en diensten om te kunnen verbeteren.
Bij fortop vindt u alles wat nodig is voor:
- een continu verbeterproces om energiekosten te verlagen;
- de beschikbaarheid te vergroten en
- onderhoudskosten te verlagen.