Situatie

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Rainer Lumme, Product Manager Extreme bij steute.
  • Klant: Producent van vloeistoftransportsystemen
  • Probleem: Positieschakelaars zijn niet bestand tegen extreme omgevingscondities
  • Door: Peter Herremans

Peter Herremans - Team fortop

Probleem

De laadsystemen van deze producent van vloeistoftransportsystemen worden gebruikt voor het verwerken van grote hoeveelheden benzine, aardgas, vloeibaar gas of chemicaliën. De armen van het laadsysteem hebben meestal vier draaikoppelingen, waardoor ze in het mangat kunnen zwaaien. De armen moeten bewaakt worden met positieschakelaars die bestand zijn tegen extreme condities en moeten aan geldende normen voldoen.

De eisen voor Ex-bescherming maakt de keuze voor de positieschakelaar om de laadarmen te bewaken beperkt. Positiebewaking van de armen van het laadsysteem is een veilige functie, waardoor machinerichtlijnen van toepassing zijn. Naast de explosiebeveiliging en de machineveiligheid speelt ook de temperatuur een rol. Als bijvoorbeeld hete vloeibare teer moet worden geladen, moeten de laadarmen beschermd worden tegen de hitte. De schakelaars moeten dan ook hittebestendig zijn.

Positiebepaling laadarmen door Ex-schakelaar - steute

Oplossing

Om te voldoen aan de normen en de extreme omstandigheden, gebruikt deze klant in veel gevallen Ex 98-positieschakelaars van steute.

De positieschakelaars uit de 98-serie zijn gecertificeerd volgens de Atex-normen voor toepassingen in Ex-zone 1 van gas en voor vergelijkbare internationale Ex-normen (UL / CSA, Gost, Nepsi) en kunnen ook worden gebruikt voor intrinsiek veilige toepassingen. Ze zijn geschikt voor temperaturen tot +70 graden.

Bekijk de specificaties
Veiligheidspositieschakelaar Ex 98 - steute

Machineveiligheid

Weet u wat nodig is om een installatie te laten voldoen aan de geldende normen?

‘Machineveiligheid’
is een veel gehoorde term in de automatiseringsindustrie. Het staat voor veiligheid van mens en machine. Het toepassen van lichtschermen en radarbeveiligingssystemen die het ongewenst inlopen van medewerkers voorkomen, schakelaars die ervoor zorgen dat met één druk op de knop de productlijn stil komt te liggen zijn voorbeelden van toepassingen van machineveiligheid.

 

Producten voor machineveiligheid

close-video-button