Detectie van transparante schalen in een vochtige en koele ruimte

  • Klant: Machinebouwer voor de voedingsmiddelenindustrie
  • Eindgebruiker: Kipleverancier
  • Probleem: condensvorming op sensor door temperatuurverschil
  • Door: Jitse Ringoet

Condensvorming op sensor door tempratuurverschil

Een kipleverancier ondervond problemen met het detecteren van de transparante schalen waarin de kippen getransporteerd worden. De verwerkingshal is een koele en vochtige omgeving, waardoor condens op de sensor ontstaat. Hierdoor kon de gebruikte sensor met reflector geen goede detectie maken.

Omdat hygiëne erg belangrijk is in een verwerkingshal voor kippen, wordt er met zeer warm water schoongemaakt. Doordat de temperatuur in de hal een stuk later ligt (rond de 5 graden) ontstaat er condens op de sensor en reflector. Deze moesten na iedere schoonmaakronde opnieuw ingesteld worden, omdat de condensvorming ervoor zorgde dat de sensor zijn nulpunt kwijtraakte. Daarnaast was de levensduur van de sensor slechts zes maanden.

Condensvorming - Detectie-oplossing kipverwerker - Blue Light sensor - SensoPart

Blue Light sensor IP69K

De klant stelde voor om een fibersensor van een andere leverancier te gebruiken. Na testen bleek de gewenste schakelafstand (30 cm) niet haalbaar met deze sensor.

De Blue Light sensor FT 55-BH van SensoPart heeft het probleem opgelost. De transparante schalen worden perfect gedetecteerd en door het werken met een sensor zonder reflector is het schoonmaken van de sensor niet meer (of in mindere mate) nodig. De sensor is IP69K, wat bij kipverwerking wenselijk is om te voldoen aan de hygiënische eisen.

Bekijk de specificaties
Sensor bluelight-serie - SensoPart

webinar

Volg de webinar en leer meer over unieke prestaties van de blue light sensoren van SensoPart. Speciaal ontwikkeld voor het herkennen van moeilijk te detecteren objecten, zijn BlueLight-sensoren echte allrounders. De BlueLight-serie biedt een veel grotere detectie betrouwbaarheid dan standaard optische sensoren in uitdagende toepassingen

Meld u aan voor het webinar

close-video-button