08/07/2022

Steute innoveert zijn positieschakelaars, verbeterde modulariteit en top gebruiksvriendelijkheid

steute ES/EM 97ES/EM 97 modulaire positieschakelaars - steute

De belangrijkste kenmerken van de nieuw ontwikkelde serie positieschakelaars ES/EM 97 is het modulaire ontwerp, compactheid en daarnaast zijn gebruiksvriendelijkheid.  

De actuators zijn heel eenvoudig te monteren, te vervangen of in stappen van 90° te draaien. Daarnaast zijn deze schroeven nu ook zogenaamd onverliesbaar gemaakt.

Bij montage was het in het verleden zomaar mogelijk dat een schroefje bij het los draaien in de machine viel. Buiten dat dit veel tijd en ergernis kost, leverde het vaak ook gevaarlijke situaties op, doordat losse componenten door machines zwerven. Dit is nu verleden tijd. 

Voor het monteren van de kabel is ook een slimme oplossing bedacht. Het schakelelement kan heel eenvoudig uit de behuizing worden gehaald, waardoor het aansluiten van de kabel op de schroefklemmen heel eenvoudig is. Je plaatst het schakelelement gemakkelijk weer terug en het aansluiten is klaar. 

De gebruiksvriendelijkheid is enorm verbeterd en hiermee is een aanzienlijke montagetijdsbesparing bereikt. Zeker voor zo’n compacte schakelaar is steute daar heel goed in geslaagd.

Universeel toe te passen

De ES/EM 97 serie beschikt over maar liefst 19 verschillende actuatoren (diverse rolstoters, draadhefbomen, rolhefbomen, tastveren...) en afmetingen volgens EN 50047, waardoor deze universeel toepasbaar is voor een veelvoud van applicaties.

Positieschakelaar met veiligheidsfunctie

De nieuwe serie kan ook worden gebruikt in machineveiligheidstoepassingen, als positieschakelaars met veiligheidsfunctie. In combinatie met een geschikte controller bereiken zij een veiligheidsniveau dat overeenkomt met Performance Level e volgens EN ISO 13849-1 en SIL 3 volgens EN 62061

Voor de positieschakelaars met veiligheidsfunctie zijn twee extra actuatoren beschikbaar. In de uitvoering "AZ" wordt de ES 97 een veiligheidsschakelaar met een gescheiden actuator - de klassieke uitvoering voor positiebewaking van veiligheidsdeuren voor machineveiligheid. En de ES 97 SB is geschikt voor de ruimtebesparende, op een scharnier gemonteerde positiebewaking van draaiende veiligheidsdeuren. 

Met de ES/EM 97 breidt steute en fortop hiermee zijn productassortiment uit met een bijzondere compacte, flexibele, robuuste en hoogwaardige serie positieschakelaars, die flexibel maar ook zeer gebruiksvriendelijk aan individuele toepassingen aangepast kunnen worden. 

Lees meer: positieschakelaars en eindschakelaars.

Of bezoek: ons e-portal voor alle informatie van de steute ES/EM 97 serie 

close-video-button