De opmars van robots in de industrie

De ‘vierde industriële revolutie’ wint snel terrein. De industriële robot is namelijk dé oplossing voor sectoren die schreeuwen om medewerkers. De komende jaren groeit het aantal robots in de bouw, terwijl deskundigen verwachten dat ook de zorg en het onderwijs de mogelijkheden gaan benutten.

Overigens blijkt uit onderzoek dat robots wereldwijd geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. 87 procent van de mondiale werkgevers verwacht dat hun personeelsbestand dit jaar voor het derde jaar op rij gelijk blijft of groeit en de belangrijkste reden daarvoor zou automatisering zijn.

De opmars van robots in de industrie - fortop

De robot in de regio

Robotisering is niet langer louter weggelegd voor multinationals en grote concerns. De tijd van drempelvrees en afwachten is voorbij. De robot vindt zijn weg naar ‘de regio’. Ondernemers ontdekken steeds meer de voordelen en beseffen dat industriële robots hun concurrentiepositie versterken. Ze omarmen de kansen van robotisering en maken hun bedrijven klaar voor de toekomst die voor steeds meer ondernemingen al het heden is. Opleiden van jonge mensen én medewerkers is daarbij cruciaal. Bedrijven hebben vakmensen nodig die gerobotiseerde machines kunnen ontwikkelen, besturen, programmeren en bedienen.

 

De flexibele fabriek

De opmars van de robot verandert ook de werkvloer in rap tempo. Een belangrijke ontwikkeling in de industrie is de opkomst van de zogenoemde flexibele fabriek. Vaste productielijnen die 365 dagen per jaar dezelfde aantallen van een bepaald product maken, verdwijnen steeds meer. Ondernemingen spelen met hun productiehallen in toenemende mate in op plotselinge veranderingen en wisselende markten. De inrichting moet daarop snel zijn aan te passen. Dat betekent dat de inrichting van productielijnen snel en eenvoudig gewijzigd moet kunnen worden.

De industriële robotica en de flexibele fabriek veranderen de komende jaren het uiterlijk van de industriële ruimtes zoals we die nu kennen. De veranderende werkvloer levert nieuwe vraagstukken op. Belangrijk thema daarbij is de veiligheid van medewerkers die gevaarlijke machines en robots bedienen. Zij moeten op een veilige manier toegang hebben tot zo’n werkomgeving, terwijl ook ongewenste of ongecontroleerde toegang voorkomen moet worden.

KUKA app voor robotapplicaties - SensoPart

Beveiligen en bedienen

Dat is het terrein van fortop. Met onze expertise, producten en systemen zorgen we voor een optimale beveiliging van een gerobotiseerde omgeving. Afhankelijk van het productieproces zorgen we daarvoor met bijvoorbeeld een interlocksysteem, laserscanners, radarbeveiliging, lichtschermen, schakelmatten of sensorloze stilstands- of toerentalbewaking. Omdat we importeur zijn van verschillende fabrikanten leveren we voor elke applicatie de beste oplossing.

 

 

Robots kunnen voorlopig nog niet zonder mensen

Vakmensen zorgen voor het programmeerwerk. Voor de bediening zijn functionele en betrouwbare operator panels en apps nodig. Daarvoor heeft fortop de juiste oplossingen. Bovendien bieden wij oplossingen voor het aansluiten van de robot door middel van speciale Robotic-kabels en -connectoren. De communicatie in de ‘flexibele fabriek’ kan tot stand worden gebracht door een draadloos communicatieprotocol. Alles bij elkaar genomen, biedt fortop een zeer compleet pakket aan oplossingen om industriële robotica te beveiligen, bedienen en te verbinden.

Leren van en mét elkaar

Fortop heeft een trainingsruimte en een ruimte in waar bezoekers producten kunnen uitproberen. Daar delen we onze kennis over onder andere industriële robotica en alle kansen en mogelijkheden die de innovaties bieden. Dat doen we met workshops, trainingen of we zoeken een oplossing voor uw applicatie in onze testruimte. Wij geloven in de vierde industriële revolutie en delen graag onze expertise met u!

 

Bekijk het workshop-aanbod

Workshopleider Gijs Korf

close-video-button