"De samenwerking met fortop ontstond toen we een slimme oplossing zochten"

Tekst: Erik Driessen | Fotografie: Ingeborg Lukkien

“Fortop heeft dezelfde visie als wij: we willen ons onderscheiden van andere bedrijven in de branche en leggen de lat voortdurend hoger. Samen groeien we steeds verder door”, zegt Mario Hangjas. Hij is datacenter ict architect bij Digital Realty en werkt al tien jaar nauw samen met fortop.

Vier laptops, acht medewerkers en een server

Hangjas was lang in dienst van Telecity en verhuisde mee toen zijn afdeling door Digital Realty werd overgenomen. Hangjas begon bij Telecity toen dat bestond uit ‘vier laptops, acht medewerkers en een server’ en zag het bedrijf sindsdien stevig groeien. De wereld van datacenters was en is ‘booming’. “De samenwerking met fortop ontstond toen we een slimme oplossing voor de gegevensverwerking en facturatie zochten. Onze werkwijze is vergelijkbaar met die van een energiebedrijf: wij berekenen hoeveel energie een klant gebruikt en sturen daarvoor een factuur." 

Digital realty - logo
PRO-series meetinstrumenten - Janitza

"Stuk voor stuk duizenden racks langslopen was niet meer te doen"

Met de groei van ons bedrijf was het ondoenlijk om nog langer stuk voor stuk alle duizenden racks bij langs te lopen.” Vandaar de vraag, tien jaar geleden, of fortop ‘daar iets voor had’. Dat resulteerde in de levering van meters waarmee we de klantgegevens konden uitlezen. Een mooie ontwikkeling voor het bedrijf, maar Hangjas zocht naar meer. “Vanaf het begin wilden wij ons onderscheiden van andere aanbieders."

"Wij leggen onze lat voortdurend hoger en vonden in fortop een partner met dezelfde instelling."

"Wat begon met meten groeide uit tot iets van grote waarde voor onze klanten”, vertelt Hangjas.

Voortdurend de kwaliteit van de energievoorziening en het verbruik analyseren

Mario maakt de vergelijking met een particulier huishouden. “Als dat een tweede wasmachine gaat gebruiken of een twintig jaar oude televisie heeft, kan het een keer ‘poef’ zijn. Voor een huishouden vervelend, voor een bedrijf heeft dat vaak grote gevolgen. Met de meters en software van fortop analyseren wij voortdurend de kwaliteit van de energievoorziening en het verbruik van een klant."

"Wij waarschuwen als een ‘down’ dreigt, zodat klanten tijdig maatregelen kunnen nemen.”

 

Schrijf u in voor één van onze webinars

Hangjas - Digital Realty met meters van fortop
DCEM power management systeem - fortop

DCEM maakt informatie van de data die we opslaan

Digital Realty heeft meer dan tienduizend energiemeters en bewaakt real-time honderdduizend elektrische parameters.

De zogenoemde DCEM-software (datacenter energy monitoring) die we samen met fortop ontwikkelden is indrukwekkend. “Dit pakket maakt van de data die we opslaan informatie. Elke zeven seconden worden alle meters ingelezen en daaruit komen getallen waarmee wij iets kunnen. We hebben daarmee optimaal inzicht in het verbruik van klanten en kunnen op elk moment vragen beantwoorden. Als een klant een extra server wil plaatsen, kunnen wij direct zeggen of dat nog mogelijk is.”

 

Lees meer over DCEM Power Management

De interne redundantie van dcem geeft veel rust in het bedrijf

"De DCEM-software van fortop bevat veel geavanceerde functies, waaronder interne redundantie. Dat geeft veel rust in het bedrijf", zegt Hangjas. “Een datacenter mag nooit uitvallen. Daarom schakelen wij over op generatoren als de energiemaatschappij problemen heeft. Die overschakeling duurt vijftien seconden en in die tijd zouden we geen data tot informatie kunnen verwerken. Dat wil je niet. Dankzij de software van fortop blijft het systeem nog zeven minuten data analyseren. Omdat het product zo goed werkt, hebben we nog een extra server aangeschaft. Mocht de één uitvallen, dan schakelen we over op de ander. Onze dienstverlening is daardoor nooit in gevaar."

"Dit is een heerlijke manier van werken: niemand schiet in de stress bij een storing.”

DCEM Enterprise overview - DCEM fortop

Visualisatie verbruiksmanager

"We zien het direct als het een jaar geleden tien graden warmer was"

Met DCEM versie 3.0 haalt Digital Realty nog meer voordelen uit de software. Hangjas ziet een vergelijking met de upgrade van Windows 7 naar Windows 10. Dat werkt met de inmiddels ingeburgerde tegeltjes. “Wij zien nu op een dashboard zoveel informatie over de data dat we alleen bij geconstateerde problemen dieper in het systeem duiken. Ook wordt data nog vaker dan zeven seconden geanalyseerd."

"Belangrijkste innovatie is dat we uit dezelfde data nog meer informatie halen."

"Als een klant bijvoorbeeld meer stroom dan vorig jaar in dezelfde periode verbruikt, zien we direct dat het toen 10 graden warmer was dan nu. Dat soort waardevolle informatie krijgen we heel overzichtelijk gepresenteerd.”

Digital Realty - Klantverhaal fortop
Digital realty en fortop software solutions

"In de praktijk heeft nog nooit iemand fortop kunnen evenaren"

Hangjas stelt dat fortop de enige marktpartij is die de producten en de diensten levert die hij cruciaal vindt voor zijn bedrijf. “Als beursgenoteerde onderneming zijn wij verplicht een tender uit te schrijven. Dan zijn er altijd bedrijven die zeggen dat ze dit ook kunnen, maar in de praktijk is dat nog nooit gebleken. Dat andere datacenters onder de indruk zijn van DCEM EMS bij Digital Realty toont aan dat onze gezamenlijke inspanningen de afgelopen jaren iets unieks hebben opgeleverd." 

"Dat is hét bewijs dat fortop uitblinker in de markt is.”

Visualisatie Power Tree

close-video-button