Toonaangevende afvalverwerker zet energiemanagement in om groene doelen te halen
Afvalverwerkingsbedrijf Omrin zamelt voor ruim 175.000 huishoudens in 12 Friese en 4 Groningse gemeenten en ruim 8.500 bedrijven en instellingen afval in. Het huishoudelijk afval van bijna 800.000 huishoudens in 18 Friese gemeenten, 2 Groningse gemeenten, 6 Noord-Veluwse gemeenten en 6 Zuid-Hollandse gemeenten en een groot aantal bedrijven wordt verwerkt door het Friese bedrijf. Omrin – wat Fries is voor het woord 'Kringloop' - heeft als doel om zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen uit afval en er duurzame energie van te produceren.
100% rijden op eigen geproduceerd groengas
Zo maakt Omrin van het biogas dat ze produceren jaarlijks minimaal 1 miljoen kuub groengas, zodat het wagenpark voor 100% kan rijden op het afval dat ze ophalen. Op deze manier proberen ze steeds meer kringlopen te sluiten. Dankzij deze aanpak zijn ze in staat om 71 procent van het afval dat ze inzamelen, geschikt te maken voor hergebruik. Hiermee is Omrin toonaangevend in Nederland, want landelijk ligt het op ca. 50 procent.
Inzicht in energiebruik per fabriek
Als bedrijf met grote ambities groeide het aantal fabrieken bij Omrin. Zo ontstond de behoefte om per fabriek inzicht te hebben in het energieverbruik. "We verhuren een bedrijfspand aan de NTCP (Nationaal Testcentrum Circulair Plastics). Hun energieverbruik berekenen we door. Dan moeten we wel weten wat dit verbruik is. Daar helpen de power analysers van Janitza bij," vertelt installatieverantwoordelijke Tom de Vries. Aan het einde van de maand draait hij gemakkelijk een overzicht uit voor de financiële administratie. Tegelijkertijd hebben ze meer energie nodig dan op dit moment geleverd wordt door de leverancier. Eén oplossing daarvoor is het groengas voor hun wagenpark, maar dat is niet voldoende voor de gehele energievraag.
Zo'n vijftig energiemeters geven doorlopend informatie
Inmiddels zijn er in diverse verdelers al zo’n kleine vijftig Janitza-meters te vinden. Deze meters zijn allemaal gekoppeld aan de Ultimate-versie van de software GridVis® en geven de mensen die verantwoordelijk zijn voor de installatie doorlopend informatie. Energiecoördinator Estelle Arnaud heeft zo vanaf haar computer toegang tot alle meters die op het omvangrijke terrein van Omrin geïnstalleerd zijn.
Estelle vertelt dat een groot voordeel van de meters is dat ze ook de historische waarden kunnen inzien: “We gebruiken deze energiemeters nu ruim een jaar. Zo kunnen we het actuele verbruik vergelijken met het verbruik van bijvoorbeeld een jaar geleden."
Beschikbare energie zo efficiënt mogelijk gebruiken
Omrin schakelde fortop niet alleen in voor de energiemeters van Janitza, maar liet ook een power quality meting uitvoeren. Hieruit bleek dat er te veel blindvermogen in de installatie van de compressoren zat, waardoor regelaars kapotgingen. Fortop adviseerde in ieder geval een permanente meting in alle verdelers. Lees 10 redenen om permanent te meten.
“Perslucht is duur, dus het is belangrijk voor ons om inzicht te hebben in de compressoren. Met de data uit de energiemeters kunnen we bijsturen indien nodig,” vervolgt Estelle. “Onze groene ambities zorgen ervoor dat we de beschikbare energie zo efficiënt mogelijk gebruiken. Als we het blindvermogen opheffen, maken we beter gebruik van de capaciteit van onze installaties. Een ander bijkomend voordeel is dat we schonere en dus betere stroom in onze installatie hebben. Dat vermindert de kans op kapotte apparatuur enorm. De blindstroomcompensatie is nog een onderdeel waar we fortop bij willen inschakelen.”