Veiligheidsvoorziening van een bewerkbank met plaatselijk laden en lossen

Situatieschets 

De medewerker is verplicht om de voorwerpen te laden en te lossen. De machine wordt beschermd door twee horizontale veiligheidslichtschermen. In dit scenario moet het veiligheidslichtscherm uitgerust zijn met een muting functie, om toegang tot de gevaarlijke zones toe te staan. Onveilige situaties doen zich voornamelijk voor in het gebied waar de voorwerpen bewerkt worden. Als de medewerker het geproduceerde voorwerp van de werkbank pakt, is één van de twee veiligheidslichtschermen ‘gemuted/gedempt’ terwijl de andere lichtschermen actief zijn. Zo kan de medewerker veilig het voorwerp laden en lossen. Lees meer over muting lichtschermen.

Dubbele muting

In geval de medewerker moet aanpassen aan de machine vindt een omgekeerde werking plaats. De lichtschermen detecteren de medewerker en de machine wordt gemuted/gedempt. De gehele technische installatie wordt beschermd door een hek met een toegangspoort, uitgerust met een veiligheidsschakelaar. Wanneer de poort met de veiligheidsschakelaar is geopend, stopt de machine. De bijbehorende handmatige herstartbediening bevindt zich in de buurt van elk veiligheids-lichtscherm. Het systeem is uitgerust met drie nooddrukknoppen die, indien geactiveerd, de machine stoppen. 

 

Bekijk lichtschermenStel uw vraag over lichtschermen

Laden en ontladen van een machine/lopende band - Applicatievoorbeeld
Lichtschermen - ReeR Safety

Veiligheidscomponenten in het applicatievoorbeeld

Muting lichtscherm - Veiligheid

In deze applicatie zijn 2 veiligheidslichtschermen met muting functie opgenomen. Beide mutinglichtschermen beschermen de medewerker voor onveilige situaties, maar legt niet direct de gehele machine stil. De lichtschermen zijn uitgerust met bijbehorende herstart knoppen.

Veiligheidsschakelaar 

De gehele technische installatie wordt beschermd met een hek en een poort. De poort is voorzien van een veiligheidsschakelaar. De veiligheidsschakelaar schakelt de machine uit, zodra er een schakeling plaatsvind. Zodra de poort is gesloten, start de machine weer. Voor specifieke applicaties zijn er opkomstvertragingen ingebouwd in het relais. Lees meer over veiligheidsschakelaars en veiligheidsvergrendelingen

Nooddrukknoppen 

Het applicatievoorbeeld bevat 3 nooddrukknoppen en nood-uitknoppen van steute. Deze knoppen zijn als extra veiligheid aangebracht in de applicatie. In geval een noodstop in technische installatie is gewenst, is dit te activeren door de noodstopknop te gebruiken. Lees meer over drukknoppen en bedieningsschakelaars.

Maak uw eigen veiligheidscircuit met een veiligheids-PLC

Bij gebruik van klassieke veiligheidsrelais om dit veiligheidscircuit op te zetten, zouden 4 veiligheidsrelais nodig zijn. 2 veiligheidsmodules voor de veiligheidslichtschermen, 1 voor de schakelaar op de poort voor toegang tot de machine en 1 veiligheidsrelais voor de noodstop. 

Oplossing met veiligheids-PLC - Mosaic 

Bij het toepassen van de veiligheids-PLC Mosiac van ReeR Safety zijn de volgende 2 modules nodig om het veiligheidscircuit aan te leggen. 

De resetknoppen zijn niet in het diagram opgenomen, omdat ze direct verbonden aan de feedback uit de OSSD-veiligheidsuitgangen. De 3 e-stop knoppen zijn in het diagram opgenomen als één enkel blok. Het diagram laat ook zien 2 indicatielampjes gebruikt om de actieve status van het muting veiligheidslichtscherm weer te geven. 

De veiligheids-PLC Mosaic van ReeR is door middel van 'drag & drop software' eenvoudig te configureren. U bent hiermee in staat een eigen veiligheidssysteem op te zetten dat volledig voldoet aan uw wensen en eisen. De software geeft een duidelijk overzicht van de situatie, functies zijn hierdoor eenvoudig toe te voegen.

 

Lees meer over veiligheids-PLC van ReeR Safety

Software veiligheids-PLC - ReeR Safety
Safegate - Muting lichtscherm - ReeR Safety

Meer applicatievoorbeelden

Lees meer over applicatievoorbeelden voor machineveiligheid met veiligheids-PLC's en veilgheidsschakelaars. 

Applicatievoorbeelden: 

 

Bekijk het hele overzicht met applicatievoorbeelden

close-video-button