Toerentalbewaking voor gevaarlijke machine

Situatieschets 

In dit scenario is het plaatsen ven een voorwerp alleen toegestaan wanneer de machine volledig is stopgezet. Zolang de machine op normale snelheid werkt is het bewakingsslot vergrendeld en is toegang tot de gevaarlijke zone niet toegestaan. Toegang tot de gevaarlijke zone is alleen mogelijk zodra de machine de werkcyclus heeft voltooid of wanneer de gebruiker de mode-selectie schakelaar schakelt naar ‘verzoek om toegang’ tijdens de cyclus. De machine voert de resterende werkzaamheden uit, schakelt naar stilstand en het verzoek om toegang kan geaccepteerd worden. Zodra de machine is gestopt is de deur naar de machine ontgrendelt en kan de deur geopend worden. In dit geval controleert het toerentalbewakingsrelais of de machine daadwerkelijk is gestopt (snelheid nul). Lees meer over toerentalbewaking met toerentalbewakingsrelais.

Onderhoud

Voor onderhoud is het noodzakelijk dat de machine werkt met verminderde snelheid of stil staat. De gebruiker zal de mode-selectie moeten schakelen naar de positie ‘onderhoud’. Wanneer de machine stopt en het slot (safelock) ontgrendelt is, is toegang tot de machine mogelijk. Als gewenst is dat de machine blijft draaien terwijl de onderhoudsmedewerker zich in de gevaarlijke zone bevindt, is het gebruik van de Grip schakelaar mogelijk. Het toerentalbewakingsrelais detecteert of de snelheid van de machine zich onder een gedefinieerde drempelwaarde bevindt. De snelheid is gedefinieerd in de veiligheids-PLC Mosaic. Als de drempelwaarde wordt overschreden of de handgreepschakelaar wordt vrijgegeven wordt de machine onmiddellijk gestopt.

 

Bekijk machineveiligheidStel uw machineveiligheidsvraag

Toerentalbewaking onveilige machine - ReeR Safety
Safelock - Veiligheidsschakelaar - ReeR Safety

Veiligheidscomponenten in het applicatievoorbeeld

Bewakingsslot/Safelock 

De deur naar de gevaarlijke applicatie wordt beveiligt met een safelock. De safelock van ReeR Safety is alleen te bedienen via het mode selectie paneel. Zodra de applicatie veilig is, wordt de toegang tot de machine vrijgegeven. Lees meer over veiligheidsschakelaars en veiligheidsvergrendelingen.

Resetknop 

Als de nood-uit knop is geactiveerd, stopt de machine of gevaarlijke installatie meteen. Om de machine te hervatten is het bedieningspaneel uitgerust met een resetknop. Als de safelock juist in gesloten, kan de installatie herstart worden. 

Nood-uit knoppen

Als laatste veiligheidscomponent zijn er de 4 nood-uit knoppen van steute aanwezig in dit applicatievoorbeeld. De nood-uit/noodstop knoppen zijn als extra veiligheid of laatste stopmiddel aanwezig in de technische installatie. In geval een noodstop in technische installatie is gewenst, is dit te activeren door de noodstopknop te gebruiken. Lees meer over drukknoppen en bedieningsschakelaars.

 

Bekijk veiligheidscomponenten - Machineveiligheid

Oplossing met veiligheids-PLC - Mosaic

Klassieke veiligheidscomponenten

Om het veiligheidscircuit op te bouwen met klassieke veiligheidscomponenten, zouden er minimaal 6 veiligheidsmodules gebruikt moeten worden, welke met elkaar verbonden moeten worden om de vereiste functies te kunnen uitvoeren. 2 veiligheidsrelais voor de lichtschermen, 3 relais voor de schuifschakelaars en 1 relais voor de noodstopknoppen. 

Oplossing met veiligheids-PLC - Mosaic 

Bij gebruik van de veiligheids-PLC Mosaic van ReeR zijn de volgende 2 modules voldoende om het veiligheidscircuit aan te leggen:

Toelichting: Met gebruik van de veiligheids-PLC Mosaic worden alle veiligheidsschakelingen geïmplementeerd met behulp van een grafische interface en niet door alle uitgangen van de afzonderlijke veiligheidsrelais te bedraden. De correcte werking van het ontwerp wordt gecontroleerd door de validatiefunctie en getest met de simulatie- en monitorfunctie. Tijdens de ontwerpfase kunnen veiligheidsfuncties eenvoudig worden toegevoegd of verwijderd, bijvoorbeeld door andere sensoren of schakelaars toe te voegen. Testen tijdens de opstart kunnen worden uitgevoerd om omzeiling van het veiligheidssysteem tegen te gaan, iets wat bij klassieke relaismodules altijd mogelijk is.  

 

Lees meer over veiligheids-PLC Mosaic

Schema toerentalbewakingsmodule zaagblad - ReeR Safety

Toerentalbewaking voor gevaarlijke machines - Veiligheids-PLC Mosiac

Meer applicatievoorbeelden

Lees meer over applicatievoorbeelden voor machineveiligheid met veiligheids-PLC's en veilgheidsschakelaars. 

Applicatievoorbeelden: 

 

Bekijk het hele overzicht met applicatievoorbeelden

Safegate - Muting lichtscherm - ReeR Safety

close-video-button