25/03/2020

Vorksensoren en raamsensoren

Vorksensoren voor detectie van kleine objecten met hoge schakelfrequentie - SensoPart

Door hun speciale bouwvorm hebben vork- en raamsensoren karakteristieke eigenschappen. Ze zijn bijzonder geschikt voor het detecteren van kleine objecten met een hoge schakelfrequentie. Bovendien zijn de sensoren zeer eenvoudig te monteren, zonder tijdrovende uitlijning.

Vorksensoren

Vorksensoren van SensoPart werken volgens het zender-ontvanger principe. De zender bevindt zich in één arm en zendt het licht uit naar de direct tegenovergestelde ontvanger in de andere arm. De zender en ontvanger zijn dan meteen perfect uitgelijnd. Hierdoor heb je minder bekabeling en bespaar je installatietijd. Vorksensoren hebben meerdere montagemogelijkheden en zijn daardoor eenvoudig in een machineontwerp te integreren.

Kleine objecten met een hoge schakelfrequentie

Door de perfecte uitlijning kunnen zeer kleine objecten met een diameter vanaf 0,2 mm nauwkeurig en met een hoge schakelfrequentie gedetecteerd worden. Vorksensoren zijn leverbaar in een kunststof of metalen behuizing in verschillende vorkbreedtes (5 ... 220 mm) met rood licht of onzichtbaar infraroodlicht. Typische toepassingen voor de vorksensoren zijn de nauwkeurigedetectie van kleine onderdelen op trilvullers of een nauwkeurige positionering van objecten. Voor het detecteren van etiketten zijn speciale versies beschikbaar.

 

Bekijk vorksensoren in de webshop Stel uw vraag over vork- en raamsensoren


Raamsensoren

Raamsensor voor uitwerpcontrole van kleine onderdelen - SensoPart

Een raamsensor is strikt genomen een zender-ontvanger lichtscherm. Aan twee tegenovergestelde zijden zijn meerdere zender-ontvanger sensoren geïntegreerd en uitgelijnd. De lichtmodulatie en de speciale geometrische opstelling zorgen ervoor dat de verschillende stralen elkaar niet beïnvloeden.

Uitwerkcontrole van kleine onderdelen

Het aantal stralen in de behuizing is een maat voor de resolutie van de raamsensor en bepaalt zo de minimale objectgrootte van het te detecteren object. Een raamsensor is makkelijk uit te lijnen, heeft maar één connector en is daardoor eenvoudig in bedrijf te stellen. Een typische toepassing voor raamsensoren is de uitwerpcontrole van kleine onderdelen, bijvoorbeeld bij een spuitgietmachine of ponsmachine.

Resolutie en reactietijd

Doorslaggevend voor een betrouwbare detectie van kleine voorwerpen is hierbij de resolutie van de stralen en de reactietijd. Objecten met een diameter vanaf Ø 0,8 mm kunnen worden gedetecteerd. Met een dynamische signaalevaluatie is het zelfs mogelijk om objecten betrouwbaar te detecteren door transparante slangen. Lees meer over vork- en raamsensoren in de white paper.

 

Bekijk vork- en raamsensoren in de webshop Stel uw vraag over vork- en raamsensoren

close-video-button