20/02/2020

Trillings- en schokniveau’s van zware industriële toepassingen controleren

IXD-versnellingsmeter - Lika

XD-versnellingsmeter - LikaBij machines waar een nauwkeurige controle van G-krachten, trillings- en schokniveaus noodzakelijk is, kan gebruik gemaakt worden van de Lika IXD-acceleratiesensoren. Deze versnellingsmeters zijn geschikt voor zowel 2- als 3-dimensioneel meten in verschillende bereiken van ±2g, ±3g en ±16g.

Zware industriële toepassingen

Meestal worden acceleratiesensoren gebruikt in zwaar industriële toepassingen. De IXD-sensoren zijn compact, robuust en met een beschermingsgraad van IP67. Ze zijn ontworpen met een stevige metalen behuizing. De elektronica is beschermd door een coating (hars), zodat mechanische en thermische schokken, trillingen en vocht geen probleem vormen. Bovendien zijn de versnellingsmeters toe te passen in omgevingen met temperaturen van -40°C tot +85°C.

Kenmerken IXD-acceleratiesensoren:

  • Versies voor 2 of 3 assen
  • Meetbereik van ±2g, ±3g en ±16g
  • Analoge uitgangen

 

Stel uw vraag over IXD-acceleratiesensoren


Toepassingsgebieden IXD-acceleratiesensoren

Dankzij de compacte en robuuste behuizing en IP67-bescherming bieden de sensoren een betrouwbare werking in ruwe, moeilijke en zware omstandigheden. Daarnaast zijn de acceleratiesensoren voorzien van een zelfcontrole. Hiermee kan de gebruiker de werking van de sensor in de uiteindelijke toepassing controleren. Het 2-as model is uitgevoerd met veiligheidseindeloopschakelaars op elke as (X en Y) die een schakeldrempel hebben van ± 0,25g.

Deze sensoren leveren een analoog uitgangssignaal (bijv. 0,25 V voor -2 g ÷ 9,75 V voor + 2 g) met een bandbreedte van 50 Hz tot 500 Hz. Deze X-, Y- en optioneel Z- waarden worden afgestemd met een operationele versterker en kunnen door Bessel-filters bewerkt worden om ongewenste frequenties (rimpel van 5 Hz) te vermijden.

De acceleratiesensoren worden voornamelijk gebruikt voor doeleinden waarbij de waarneming van trillingen en schokken belangrijk is voor de veiligheid. Te sterke schokken of trillingen kunnen resulteren in beschadiging van de installatie of verkorting van de levensduur. De IXD-acceleratiesensoren zijn toepasbaar in windturbines en portaalkranen om gevaarlijke trillingsniveaus te controleren en te voorkomen. Ook zijn ze ideaal in veiligheidsvoorspellingssystemen van alle soorten industriële machines en apparatuur om ze te beschermen tegen het overschrijden van kritieke trillingen.

close-video-button