24/11/2019

fortop zet reis voort in groter pand

Met een fors uitgebreid pand in Zwartsluis zet fortop de reis voort die in 2000 begon. Ton Kanters en Harmen Sikkema startten hun bedrijf destijds met gekregen meubilair in Zeewolde. Twintig later werken ze met 37 collega’s vanuit een pand dat meer dan op de toekomst is berekend. Met een feest voor medewerkers, familieleden en andere genodigden werd de nieuwbouw vrijdag 22 november officieel geopend.

Experience Center

Fortop verhuisde in 2012 van de polder naar Zwartsluis. Daar zette het een groeispurt in die uitbreiding al snel noodzakelijk maakte. Vooral in 2016 en 2017 groeide fortop uit het bekende jasje. “Tegelijkertijd kregen we behoefte om meer te laten zien wat we doen. ‘Klanten weten niet hoe goed we zijn’, zeggen we vaak. In ons eigen Experience Center laten we dat nu zien. Zie het maar als een permanente beurs”, vertelde Harmen Sikkema vrijdagavond tijdens de opening.

Het resultaat van twee jaar plannen bedenken en uitwerken mag er zijn. De buitenkant belooft veel, de binnenkant maakt alle verwachtingen waar. “We gaan met dit pand veel verder dan wat het Bouwbesluit voorschrijft”, zegt Sikkema over de aandacht voor duurzaamheid. De architectonische kwaliteit en het interieur doen de rest. Studio Jeroen van Zwetselaar drukte een prachtige stempel op het pand. Bij het bouwproces waren verder vooral lokale bedrijven betrokken, de meesten zelfs uit de directe werkomgeving van fortop. Zij zorgden dat het bedrijf tijdens de nieuwbouw ‘gewoon’ kon blijven werken.


Geschiedenis fortop

Harmen keek tijdens de opening kort terug op de geschiedenis van het bedrijf. Een ontmoeting met Ulrich Nedbalek was daarin cruciaal. “Tijdens de Hannover Messe bezochten we meerdere malen de stand van Janitza, maar we troffen Ulrich niet. Toen we al op de parkeerplaats waren, belde hij uiteindelijk. We schudden de handen en voelden meteen het vertrouwen. Ondertussen zijn we twintig jaar verder…”

Ook de samenwerking met de andere leveranciers en de ondertussen 37 medewerkers zijn belangrijk voor de volgens Sikkema ‘mooie route’ van fortop. “We maken vaak de vergelijking met voetbal, waarin je aanvallers, middenvelders, verdedigers en coaches nodig hebt. Ook bij fortop vormen we een team. We praten over ‘we’ bij fortop, niet ‘ik’. En eigenlijk bestaat dat team niet uit 37, maar uit meer dan drieduizend mensen. De medewerkers van onze leveranciers tellen ook mee voor ons.”

Voor de opening zette Smart AV uit Zwartsluis het vernieuwde pand in het roze licht, de kleur die ook in de huisstijl van fortop zit. Bezoekers kregen een rondleiding, waarbij medewerkers van fortop vertelden over hun werkzaamheden. Met het vertonen van een video over het bouwproces openden Harmen, Elisabeth en Ton officieel de nieuwbouw. Daarna genoten de aanwezigen van een feest. DJ-duo ‘De Disconijnen’ opende dat met Reach Out van The Four Tops.

close-video-button