23/03/2022

High-performance miniatuur sensor met blauw licht voor alle soorten detectietaken

FT 10-BHD BlueLight fotocelFT 10-BHD BlueLight fotocel - SensoPart

Dankzij de groot schakelafstand en twee schakeluitgangen is de nieuwe BlueLight miniatuursensor FT 10-BHD van SensoPart geschikt voor een groot aantal toepassingen. Dat terwijl de sensor toch een uiterst compacte afmeting heeft.

SensoPart heeft het assortiment BlueLight sensoren uitgebreid met de FT 10-BHD miniatuur diffuse fotocel met achtergrondonderdrukking. Met zijn compacte afmeting van slechts 21 x 14 x 8 mm heeft de sensor toch unieke prestatiekenmerken. Niet alleen het grootste bereik op de markt, 150 mm bij wit/grijs en 120 mm bij zwart, maar ook het scanbereik is in te stellen in plaats van een vaste focus. Daarnaast beschikt de miniatuur BlueLight sensor over twee onafhankelijk van elkaar instelbare schakeluitgangen

Gebruik van tweede schakeluitgang

Bij andere sensoren wordt een tweede schakeluitgang vaak gebruikt voor kabelbreukdetectie en permanent ingesteld op "antivalent". Hoewel deze optie bestaat bij de FT 10-BHD, is het mogelijk de tweede uitgang voor andere functies te gebruiken, bijvoorbeeld om een tweede detectie window te specificeren. Zo wordt niet alleen de aanwezigheid van het voorwerp gedetecteerd, maar ook of het zich onder een hoek ten opzichte van het detectievlak bevindt. In het geval van twee verschillende objecten kan de sensor onderscheiden of beide voorwerpen aanwezig zijn, slechts één of helemaal geen. Aangezien de tweede uitgang compatibel is met IO-Link, kan deze ook worden gebruikt voor het instellen van sensorparameters of het opvragen van diagnostische gegevens, terwijl de eerste uitgang zorgt voor snelle gegevensoverdracht. Lees meer over BlueLight sensoren.

 

Bekijk FT 10-BHD fotocel in de webshop Stel uw vraag over SensoPart


Detect-All-modus voor stabiele objectdetectie

Grafiek rood en blauw licht fotocellen - SensoPart blue light"Detect-All" is een uiterst betrouwbare bedrijfsmodus voor het controleren van de aanwezigheid van onderdelen. De FT 10-BHD wordt ingeleerd met behulp van een referentieobject (bijv. de achtergrond) waaromheen een schakelvenster wordt ingesteld. Hierdoor wordt een blinde zone geëlimineerd die anders enkele millimeters zou zijn. De sensor kan vervolgens veranderingen in de afstand tot de ingeleerde referentie detecteren en kan bijvoorbeeld objecten van verschillende hoogtes onderscheiden.

Ook de energiewaarde wordt geëvalueerd, waardoor het mogelijk wordt grotere afwijkingen in contrast of kleur vast te stellen. De sensor, die elk verschil ten opzichte van de ingeleerde referentie kan detecteren, schakelt dus nog steeds betrouwbaar wanneer het uitgezonden licht door een moeilijk object, bijvoorbeeld een metalen punt of een golvend object, wordt gereflecteerd.

Rood licht vs. blauw licht

Grafiek rood en blauw licht fotocellen - SensoPart blue lightDankzij de blauwe lichtspot is een stabiel en betrouwbaar detectieproces mogelijk, zelfs bij sterk licht absorberende en glanzende voorwerpen. Waar conventionele roodlichtsensoren de limiet bereiken, biedt de Blue Light sensor van SensoPart de oplossing. Zo wordt bijvoorbeeld een glanzend zwart scherm van een mobiele telefoon nog betrouwbaar geïdentificeerd vanaf hellingshoeken tot 40°, terwijl een vergelijkbare rood-lichtsensor slechts een detectiehoek van 5-10° toestaat.

Deze hoge detectie-efficiëntie, gecombineerd met een detectiebereik en functies die uitzonderlijk zijn voor zijn klasse, maken van de FT 10-BHD een unieke sensor. Ideaal voor een veelvoud van applicaties, bijvoorbeeld bij het assembleren en positioneren van objecten. Met zijn kleine afmetingen neemt de subminiatuursensor weinig ruimte in beslag en kan hij dicht bij het proces worden geïnstalleerd - zelfs rechtstreeks op een robotgrijper.


Video BlueLight sensoren

 

 

close-video-button