steute test Extreme schakelaars op de Noordzee
Corrrosietesten en zoutspraytests
De meeste Extreme schakelaars zijn geschikt voor gebruik in vochtige, natte en zelfs zoutwateromgevingen. Corresponderende corrosietesten, bijvoorbeeld de zoutspraytest volgens DIN EN ISO 9227, bewaken de kwaliteit van dergelijke schakelaars. Maar hoe presteren deze schakelaars in de praktijk? Hoe worden ze bijvoorbeeld beïnvloed door repeterende golven of onderwatervervuiling?
Dit zijn cruciale vragen, omdat Extreme-schakelaars vaak worden gebruikt in maritieme toepassingen op schepen, op boorplatforms, in kade-ankersystemen of op containerterminals in zeehavens.
Helgoland
Om antwoorden op deze vragen te vinden, heeft steute het Fraunhofer IFAM (instituut voor productietechnologie en geavanceerde materialen) in Bremen opdracht gegeven voor een 1-jarige blootstellingsproef op haar locatie op het kleine Duitse eiland Helgoland. De testprocedure was als volgt: verschillende producten uit elke geselecteerde Extreme-productgroep (positieschakelaars, voetschakelaars en trekkoordschakelaars) werden bevestigd aan de blootgestelde zuidpier, waar de Noordzeegolven ze gedurende één jaar bespatten.
Sommige apparaten zijn in het getijbereik geïnstalleerd, wat betekent dat ze soms zijn ondergedompeld en soms niet. Mogelijke beperkingen van de schakelaars in bewegend zout water zouden dus worden onthuld. Waar zou vervuiling evident zijn en zou dit invloed hebben op de functionele capaciteit van de schakelaars?
Extreme omstandigheden
Dit zijn omgevingsomstandigheden waar schakelaars in de praktijk nauwelijks aan worden blootgesteld. Rainer Lumme, steute-productmanager Extreme: “Het doel van deze tests was om de schakelaars bloot te stellen aan omstandigheden die zo extreem waren dat ze verder gingen dan alle tests die de goedkeuringsinstanties normaal gesproken uitvoeren. Hierdoor begrepen we zwakke punten van de schakelaars beter.”
Lees meer over steute Extreme producten Stel uw vraag over Steute
Tests voltooid!
Fysiek en functioneel
De tests op de Noordzee zijn nu voltooid. Het definitieve IFAM-rapport is nog niet beschikbaar, maar het uiterlijk van de schakelaars na een jaar blootstelling aan zout- en spatwater en eerdere functionele tests hebben onthuld dat de schakelaars in alle verschillende series zoutwaterbestendig zijn. Na twaalf maanden zijn de schakelaars nog steeds volledig functioneel.
Zelfs het label en de gelaserde typeplaatjes zijn nog leesbaar. De voorbehandelde en gepoedercoate behuizingen en het binnenwerk van de schakelaars (contactblokken, plunjers en pedaalassen) zijn na de test allemaal vrij van corrosie. Dit is een bewijs van de hoge kwaliteit van zowel de oppervlakte-coatings als de afdichting.
Optimaliseren van bestaande series
steute gaat de IFAM-testresultaten gebruiken voor optimalisatie van bestaande series van schakelaars en voor de ontwikkeling van nieuwe “Extreme” apparaten. Rainer Lumme: “We hebben nu de bevestiging dat we de kunststoffen die we gebruiken voor onze behuizingen en actuators onbeperkt kunnen inzetten voor extreme vereisten. We zullen daarom onze inspanningen intensiveren om metaal te vervangen door plastic - ook in onze zwaarder uitgevoerde schakelaars.”