05/05/2019

Industrial Ethernet enIndustrial Ethernet encoders - Lika Electroniccoders

Een encoder is een meetinstrument die het verdraaien van de as vertaalt in een analoog of digitaal signaal. Het signaal wordt doorgegeven via een communicatieprotocol en vertaald naar snelheid, afstand of positie. Industrial Ethernet encoders gebruiken de normen die voor Ethernet zijn ontwikkeld en passen de standaarden toe op de ontwikkeling van datacommunicatie voor het besturen en bedienen van productieprocessen. Protocollen voor Industrial Ethernet zijn EtherCAT, EtherNet/IP, PROFINET, POWERLINK en Modbus TCP.

Eigenschappen Industrial Ethernet encoder

Het aantal omwentelingen (single-turn of multiturn), resolutie, beschermingsklasse, behuizingstype, type kabel en kabelaansluiting, connectoren en as-eigenschappen zijn belangrijke factoren bij de keuze van een Industrial Ethernet encoder. Naast de functionele eigenschappen van een Industrial Ethernet encoder is de omgeving waar de apparatuur moet werken ook belangrijk. Fabrieksapparatuur moet bestand zijn tegen hoge en lage temperaturen, trillingen, fysieke vervuiling en meer elektrische ruis kunnen verdragen dan apparatuur die is geïnstalleerd in speciale bedradingkasten voor datacommunicatie.

Fieldbus vs. Industrial Ethernet

Fieldbussen en Industrial Ethernet zijn niet per definitie concurrenten van elkaar. Beide datacommunicatie-protocollen hebben hun eigen toepassingsgebied. Industrial Ethernet is ontwikkeld om grote hoeveelheden data snel en efficiënt te transporteren naar appratuur. Bij fieldbussen gaat de optimalisatie vooral richting eenvoudige hardware, het goedkoop kunnen bekabelen en optimaal transporteren van kleine hoeveelheden data. Ethernet is de opvolger van de "oude" fieldbussen gebaseerd op seriële communicatie via 2 of 4 draads. 

 

Bekijk Industrial Ethernet encoders Stel uw vraag


Single-turn en multi-turn - Industrial Ethernet encoderIndustrial Ethernet encoder -EM58 HS58 HM58 - Lika Electronic

Lika EM58 - HS58 - HM58

De absolute encoders van Lika Electronic zijn beschikbaar in single- en multi-turn varianten, in een standaard 58 mm behuizing. De absolute encoders zijn leverbaar met uitgaande as van 6 mm tot 12 mm en met een holle as van 14 of 15 mm. De absolute encoders worden gevoed door een standaard M12 connector. Voor toepassingen van de encoders in de voedings- en farmaceutische industrie zijn er varianten met een RVS behuizing beschikbaar. Lees meer over absolute encoders.

Single turn: 18 bit. Multi turn easy 13x14 bits (EM58), multi turn hoge resolutie 16x14 bits (HM58).


Lika EtherCAT® encoders - 58 EC-serieIndustrial Ethernet encoder - EtherCat - Lika Electronic

De absolute encoder EM58/HS58/HM58 EC-serie hebben een cyclustijd van slechts 62,5 µs, waardoor de positie van de encoder direct uitgelezen kan worden. De encoders met EtherCat® interface hebben een snelle en precieze optische detectie. De EC-serie heeft een beschermingsgraad van IP65 en is bestand tegen temperaturen van -25 °C en +85 °C met een rotatiesnelheid van maximaal 6000 rpm. De absolute encoder heeft een standaard M12 aansluiting. 


 Profinet® interface - Lika PT-serieIndustrial Ethernet encoder - PROFINET - Lika Electronic

De absolute encoders van Lika die communiceren volgens een Profinet® interface werken met een PNO encoderprofiel N° 3.162 V4.1 en een dynamisch toegewezen IP adres via DCP. 

De encoders met Profinet® hebben een beschermingsgraad van IP65 en zijn bestand tegen temperaturen van -25 °C en +85 °C. Met een maximale rotatiesnelheid van 6000 rpm heeft de encoder een snelle, precieze optische detectie. Lees meer over incrementele encoders.


EtherNet/IP™ en Ethernet Powerlink - Lika 58-serieIndustrial Ethernet encoder - Powerlink Ethernet IP - Lika Electronic

De encoders van Lika die communiceren via de Ethernet/IP™ en Ethernet Powerlink interface hebben een snelle en nauwkeurige optische waarneming en zijn zeer goed bestand tegen magnetische velden. De communicatie werkt op 100 Mbit/s in half duplex. Half duplex stelt de encoder instaat om informatie te versturen in beide richtingen, maar niet tegelijkertijd. De absolute encoder beschikt over een geïntegreerde hub. De nodes worden ingesteld via dip-switches. 

De EM58 is een absolute encoder voor universele toepassingen. De HS58 en HM58 varianten zijn te gebruiken voor hoogwaardige toepassingen. De encoders hebben een standaard M12 aansluiting. 

Kenmerken Ethernet/IP™ & Ethernet Powerlink: 

  • IP65 beschermingsgraad
  • 6000 rpm rotatiesnelheid
  • Bestand tegen temperaturen van -25 °C en +85 °C

Modbus TCP/IP encoder - MT 58-serie - Lika ElectronicIndustrial Ethernet encoder - Modbus - Lika Electronic

De absolute encoders van Lika die communiceren via de Modbus TCP/IP interface met snelle en precieze optische waarneming beschikken over een geïntegreerde webserver die de configuratie van de parameters toelaat via een standaard webbrowser. De encoder geeft zowel de positie als de snelheid weer en is voorzien van de nodige status LED's voor een eenvoudige diagnose. 

De encoders hebben een beschermingsgraad van IP65 en zijn bestand tegen temperaturen van -25 °C en +85 °C met een rotatiesnelheid van 6000 rpm. 


 

close-video-button